Niegdyś wszechobecna w rodzimej kuchni, potem zepchnięta na dalszy plan przez ziemniaki, od jakiegoś czasu w blasku chwały powraca na polskie stoły. Ściślej rzecz ujmując ten zdecydowany come back odnotowujemy od chwili, gdy zaczęliśmy zwracać coraz baczniejszą uwagę na to, co jemy.
Przeciwstawiając się wszechobecnej bylejakości i przetworzonemu na wszelakie sposoby jedzeniu, zaczęliśmy doceniać to, co najprostsze, a przy tym dostarczające organizmowi niezbędnych składników pokarmowych, by sprawnie funkcjonował. Wśród takich właśnie produktów na plan pierwszy wysunęła się kasza, a właściwie cała grupa kasz, gdyż można je zrobić z różnych zbóż.
Ich właściwości na pewno zgłębiła Maia Sobczak – autorka książki Qmam kaszę, w której dzieli się z czytelnikami fascynacją tym prostym, ale jakże dobroczynnym dla zdrowia produktem. Okazuje się, że z kaszy można zrobić praktycznie wszystko, począwszy od smakowitych śniadań, przystawek, poprzez konkretne główne dania, a na deserach skończywszy. Przeglądając zamieszczone w książce przepisy i pięknie sfotografowane dania nie sposób nie docenić inwencji autorki, biorąc pod uwagę niecodzienne połączenie poszczególnych składników. Tworzone przez nią potrawy oszałamiają oryginalnością, choć w większości przypadków bazują na najprostszych, ale w miarę możliwości ekologicznych produktach. Jednym słowem najlepszych, jakie uda się znaleźć.
Maia Sobczak nie używa w swojej kuchni mąki z pszenicy (ze względu na modyfikację, której poddano to najpopularniejsze zboże) i mięsa (wszystkie zamieszczone w książce przepisy są wegetariańskie), za to z lubością stosuje naturalnie uprawiane zioła oraz rozmaite sezonowe lub suszone owoce. Jej książka to istna skarbnica przepisów na lekkie, zdrowe, lekkostrawne i kolorowe dania, które z powodzeniem są w stanie zastąpić ciężkie, tłuste potrawy, na szczęście przez coraz mniejszą ilość osób wciąż postrzegane jako tradycyjne.
Qmam kasze czyli powrót do korzeni
Maia Sobczak
Muza SA
Warszawa 2015
Cena: 39,90 zł