Sztuka kulinarna i nowości produktowe zagoszczą na EuroGastro w dniach 26-28 marca w Warszawie. Odbędą się również konferencje i seminaria na aktualne tematy branżowe.
18. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro 2014 to okazja do poszukiwania kulinarnych inspiracji oraz poznania nowych produktów. Warto także kibicować młodym kucharzom, którzy zaprezentują swoje umiejętności w konkursach organizowanych przez mistrzów kulinarnych. Na Targach EuroGastro wystawcy zaprezentują kompleksową ofertę produktów oraz rozwiązań dla gastronomii. Obejmie ona wyposażenie zaplecza kuchennego restauracji, żywność i napoje dla gastronomii, a także wyposażenie sal restauracyjnych i barów.
Porcja wiedzy
Jak co roku EuroGastro umożliwia skorzystanie ze specjalistycznych szkoleń i seminariów. Wykładowcy z Katedry Organizacji i Ekonomiki Konsumpcji SGGW poprowadzą konferencję pt. „Gastronomia – nowe trendy i koncepty”, natomiast eksperci z firmy AFMedia, właściciela serwisu Gdziezjesc.info® poprowadzą szkolenie pt. „Obecna sytuacja rynku restauracyjnego. Jak odnaleźć się i zdobyć klientów w dzisiejszych czasach.” Z kolei przedstawiciele czołowego pisma branżowego podzielą się doświadczeniem na konferencji marketingowej magazynu Food Service pt „Rusz głową, czyli alternatywne możliwości zarabiania w restauracji”.
Kulinarni artyści
EuroGastro to wydarzenie bogatebogate – termin degustacyjny na określenie wina, w który... (...) w inspiracje kulinarne. To tam powstają nowe smaki, w innowacyjny sposób łączone są ze sobą produkty i odkrywane są walory regionalnych specjałów. Warto także przyjrzeć się mistrzom kulinarnym, którzy podkreślają różnorodność stylów i kuchni podczas konkursów.
- Po raz pierwszy na EuroGastro odbędzie się jeden z etapów nowego programu „Gotuj lokalnie” organizowanego przez Akademię Kulinarną Marcina Budynka oraz Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi. Jego celem jest przekazywanie wiedzy o tradycyjnych produktach i ich zastosowaniu w nowoczesnej kuchni polskiej.
- Z kolei już po raz szósty odbędzie się konkurs Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2014”. Teo Vafidis natomiast poprowadzi 9. Festiwal Kuchni Greckiej, który propaguje tradycyjną grecką kuchnię i oryginalne regionalne receptury.
- Nowością EuroGastro będzie też konkurs „Polska wołowina, wołowina z przyszłością” organizowany przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego wraz z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni, który promuje polską wołowinę wysokiej jakości.
Moc małej czarnej
Sektor kawowy to tradycyjna część EuroGastro, znana i ceniona przez odwiedzających. Kawa podawana na wiele sposobów rozbudza o poranku, uzupełnia smaczny deser, bądź daje chwilę wytchnienia w czasie intensywnego dnia. Na Targach EuroGastro będzie można zobaczyć baristów w akcji podczas VI Olimpiady Kawy® organizowanej we współpracy z firmą Apro Trade/ Akademia Kawy® pod patronatem SCAE. Odwiedzający zainteresowani nabyciem profesjonalnych ekspresów, degustacją dobrej kawy oraz informacjami o prawidłowym jej przygotowaniu będą mogli skorzystać z porad specjalistów.
Więcej informacji i formularze rejestracyjne na: www.eurogastro.com.pl
Czas Wina zaprasza na stoisko C10a! Do zobaczenia w Warszawie