Kimchi, bulgogi i soju

Biblioteka Manhattan i wydawnictwo Hanami zapraszają na kolejne spotkanie kuchnią koreańską.

Kuchnia koreańska to nie tyko zdrowe kimchi, pachnące grillowane mięsne bulgogi czy najczęściej sprzedawany alkohol na świecie – soju. To także lekkie kleiki, zupy, potrawy z makaronami, dania z ryb i owoców morza, a także słodycze na każdą okazję i święto.

O kulturze kulinarnej Kraju Porannej Ciszy opowie Magdalena Tomaszewska-Bolałek – orientalistka, dziennikarka, autorka książek: Tradycje kulinarne Japonii, Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii, Japońskie słodycze (książka zdobyła główną nagrodę w konkursie Gourmand World Cookbook Awards za 2013 rok w kategorii kuchnia japońska) i Tradycje kulinarne Korei. Zajmuje się badaniami nad historią kuchni z różnych zakątków świata, antropologią jedzenia, neurogastronomią, food designem, dyplomacją oraz turystyką kulinarną. Od lat popularyzuje kulturę żywieniową poprzez spotkania, wykłady oraz warsztaty kulinarne. Pisze blog Kuchniokracja (kuchniokracja.hanami.pl). Jest kierownikiem i autorką programu studiów podyplomowych Food Studies w SWPS w Warszawie.

29 czerwca 2015, godz. 19:00
Biblioteka Manhattan
al. Grunwaldzka 82, Gdańsk
WSTĘP WOLNY