Kolacja wczesnowiosenna

 

Z każdym dniem robi się coraz cieplej, a ja planuję menu na wczesnowiosenną kolację z przyjaciółmi. Co przygotować? Moi znajomi to w większości mięsożercy – to dobrze, bo my również.

 

Siadam więc z moim zeszytem do notatek (jest cały w kwiatki, różowy i bardzo kobiecy, zawsze robię w nim plany przed przystąpieniem do gotowania). Mój wzrok pada na piękną butelkę lekkiego, różowego wina roséfrancuski termin określający wino różowe, który zrobił... (...) de loire z 2013 roku. Już wiem, że przystawka będzie pasowała właśnie do niego. Musi być wyjątkowa – taka, jakich nie spotyka się często. Plastry kaszanki przełożone cienkimi plasterkami jabłek, a wszystko zapieczone w ostrym sosie Dijon. Niebanalne danie z lekko schłodzonym różowym winem. Powinno wszystkim smakować.
Dalej coś już nieco cięższego, ale równie finezyjnego. Uwielbiam polędwicę wieprzową, jest delikatna i pyszna. Przygotuję ją faszerowaną jabłkami i szalotką, zapieczoną z rozmarynem i masłem. Wołam męża, żeby dobrał do tego dania odpowiednie winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...). Przynosi butelkę izraelskiego Gamla Syrahfrancuska odmiana czerwonych winogron uprawianych głównie ... z 2011 roku – muszę wierzyć, że wino będzie idealne do mięsa. I jest – wszyscy popijamy je z wielką przyjemnością. Wytrawnyokreślenie wina, w którym, teoretycznie, cały cukier na d... smak doskonale komponuje się z polędwicą.
Rozkoszujemy się winem i daniami, rozmową i wspólnym wieczorem. Czy można zjeść kolację bez wina? Oczywiście, ale jeśli to ma być uczta, wina nie może zabraknąć.

 

Fot. kuchniadoroty.plFaszerowana polędwica wieprzowa

polędwica wieprzowa (ok. 500 g)
1 łyżka masła
1 łyżka płynnego miodu
nitka kuchenna lub sznurek bawełniany
olej do smażenia
2 gałązki świeżego rozmarynu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
2 łyżeczki papryki słodkiej
sok z cytryny

Na nadzienie:
2 małe jabłka lub 1 duże (Jonagold, Ligol)
2 cebule szalotki
łyżeczka miodu
1 gałązka świeżego rozmarynu

Nadzienie:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w drobną kostkę.
Szalotki obieramy, kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, na gorący wrzucamy cebulę, szklimy. Po chwili dodajemy jabłko, mieszamy i smażymy przez ok. 6–7 minut. Na koniec dodajemy miód i drobno posiekany rozmaryn. Mieszamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

Przygotowanie mięsa:
Polędwicę myjemy i dokładnie wycieramy papierowym ręcznikiem. Usuwamy tłuszcz i błonki. Mięso przecinamy wzdłuż, ale nie do końca – powinien powstać prosty kawałek. Przykrywamy go kawałkiem foli spożywczej i rozbijamy lekko tłuczkiem, żeby wyrównać i nieco zwiększyć mięso. Lekko skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Na środku, wzdłuż polędwiczki, kładziemy przygotowane nadzienie. Zwijamy mięso w roladę. Związujemy je nicią kuchenną w kilku miejscach. Pod nicią – opcjonalnie – umieszczamy gałązkę świeżego rozmarynu.
Z wierzchu roladę oprószamy solą, pieprzem, papryką. Kładziemy na dużym kawałku folii aluminiowej, na mięsie układamy kawałki masła i polewamy płynnym miodem. Folię dokładnie zamykamy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC i pieczemy 30–35 min.
Na 10 minut przed końcem pieczenia można folię otworzyć, wtedy mięso ładnie przypiecze się z wierzchu. Upieczone mięso wyjmujemy i zostawiamy na
5 minut, zanim zaczniemy je kroić.
Sos z mięsa przelewamy do garnuszka i na średnim ogniu gotujemy bez przykrycia ok. 5–7 minut, aby go lekko zredukować i zagęścić.
Polędwicę kroimy na plastry, polewamy sosem i natychmiast podajemy.

 

Fot. kuchniadoroty.plKaszanka
z jabłkami w sosie Dijon

Składniki na 2 małe lub 1 dużą porcję:

ok. 400 g kaszanki
1 duże jabłko lub 2 średnie
pieprz
olej do smażenia

Sos Dijon:
2 szalotki
2 łyżeczki musztardy Dijon
3/4 szklanki białego wytrawnegookreślenie wina, w którym, teoretycznie, cały cukier na d... wina lub soku jabłkowego

Piekarnik rozgrzewamy do 200ºC. Przygotowujemy naczynie żaroodporne, smarujemy olejem dno. Jabłko myjemy i kroimy w średnie lub cienkie plastry. Kaszankę kroimy w dość grube plastry, zdejmujemy skórkę.

Sos Dijon:
Szalotki przekrawamy na pół, zdejmujemy łupinki, a następnie kroimy w średnie kostki (podobnie jak na zdjęciu niżej). Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, szklimy szalotkę. Do cebuli wlewamy wino lub sok i gotujemy wszystko na średnim ogniu, aż płyn zostanie zredukowany i lekko zgęstnieje. Dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze ok. 2 min, cały czas mieszając.
Na dno żaroodpornego naczynia kładziemy łyżkę sosu lub wlewamy odrobinę oleju, a na nim układamy na przemian: plaster kaszanki, plaster jabłka. Jako ostatni powinien znaleźć się plaster jabłka. Piramidkę polewamy sosem, naczynie przykrywamy przykrywą lub folią aluminiową. Wstawiamy do gorącego piekarnika (200ºC), pieczemy przez 30 minut, następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze ok. 5–7 minut, żeby wierzch ładnie się przyrumienił.
Gorącą kaszankę podajemy z ciemnym pieczywem.