Koniak to pierwsza polska pozycja dotycząca wyłącznie tej najszlachetniejszej wódki naturalnej z winogron. Pięknie wydany album autorstwa Łukasza Gołębiowskiego (właściwie – albumik) jest jego kolejną publikacją po znanym już dobrze „w kręgach” albumie o wódkach.
Co prawda, znając Łukasza Gołębiewskiego, spodziewałem się innego tematu publikacji, ale pewnie taka kolejność mu odpowiadała. Kredowy papier i śliczne ilustracje (Łukasz jest też fotografem) prawie dopełniają rozkoszy obcowania z książką. Prawie…
Bo dzieło ma też swoje „wady”. Główną jest dla mnie to, że jest za małe – formatowo i treściowo. Szczerze – wolałbym grubszą i większą objętościowo rzecz, jak choćby poprzednia publikacja o wódce. Z tak niewielkim, niemal kieszonkowym wydaniem, trudno zanurzyć się w klubowym fotelu i dać ponieść przyjemności czytania. W dodatku trzeba to robić w binoklach, by wypatrzeć wszystkie detale na wysmakowanych ilustracjach.
Jednak albumik jest zdecydowanie sprawą typu must-have, bo niby skąd czerpać po polsku i na szybko informacje o koniakach, skąd je wziąć na przykład podczas większej degustacji. Nawet chodząc z tabletem w ręce, jesteśmy bezradni, bo w internecie nie znajdziemy przecież danych uporządkowanych alfabetycznie. A korzystanie z takowego urządzenia odbierze nam całą przyjemność ze smakowania. Myślę też sobie, że nie jest to ostatnia książka Łukasza, w każdym razie zachęcam go kolejnych poszukiwań i publikacji.
Koniak. Świat wykwintnych alkoholi
Łukasz Gołębiewski
M&P Wina i Alkohole Świata
Cena: 20 zł