Koniec foie gras?

Zakaz sprzedaży foie gras – pasztetu z silnie otłuszczonych wątróbek – wszedł w życie w Kalifornii z początkiem lipca. Głównie z powodu metody jego produkcji, przysparzającej gęsiom i kaczkom nieustannego cierpienia.

Obrońcy praw zwierząt mają nadzieję, że podobny przepis, obecny w europejskim ustawodawstwie już od dawna, będzie wreszcie respektowany we Francji. Produkcję foie gras uznano tam jednak za część dziedzictwa kulturowego.

Decyzja kalifornijskiej administracji wywołała żywiołowy sprzeciw we Francji. Część winiarzy wezwała do zakazu sprzedaży kalifornijskich win. Dotyczy to przede wszystkim Gaskonii, regionu uważanego za centrum produkcji foie gras. Działania te mają raczej wymiar symboliczny, ponieważ zaledwie 3–4 proc. eksportu francuskiego foie gras trafia na rynek USA, a porównywalne ilości win z Kalifornii są wysyłane do Francji.

Łukasz Wojnarowicz