Kosmiczne wino. Science-fiction czy nowa era winiarstwa?

Kosmiczne wino. Science-fiction czy nowa era winiarstwa?

Wina Château Petrus rocznik 2000 spędziły czternaście miesięcy na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Jaki był cel tej misji?

Dwanaście butelek sławnego prawobrzeżnego merlota zakończyło niedawno kosmiczny lot statkiem towarowym SpaceX „Dragon”. Ich podróż była częścią projektu badawczego prowadzonego przez startup Space Cargo Unlimited z udziałem instytutu winiarskiego Uniwersytetu Bordeaux.

Jakie kryteria zadecydowały o wyborze Petrusa? Space Cargo przyznaje, że w kręgu ich zainteresowań były wina o bogatej strukturze oraz wysokim udziale jednego szczepu winorośli. Château Petrus doskonale spełnia te warunki. Co istotne, organizacja potwierdziła, że wina zostały zakupione od brokera z Bordeaux, a sam producent nie angażował się w tę akcję.

Wina po zakończeniu kosmicznej misji przewieziono do Bordeaux, gdzie poddane zostały dokładnej analizie. Dwunastu specjalistów oceniło zarówno te „kosmiczne”, jak i dojrzewane w standardowy sposób butelkityp butelek o różnym kształcie, pojemności i kolorze, pr.... Czy zauważono jakieś różnice? Jaki wpływ na winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) miała kosmiczna przygoda?

Jane Anson, korespondentka „Decantera” uważa, że wina poddane procesowi galaktycznego dojrzewania ewoluowały o kilka lat szybciej. Mają ponadto zauważalnie więcej aromatów kwiatowych, łagodniejsze taniny oraz mniej intensywną barwę. W normalnych warunkach potrzebowałyby około trzech lat na osiągnięcie podobnej dojrzałości.

Oprócz win na orbitę wysłano również 320 sadzonek winorośli, które obecnie wzrastają w szklarni instytutu pod okiem Stephanie Cluzet – dyrektor programu badawczego. Okazuje się, że winoroślVitis vinifera.. nie tylko przetrwała kosmiczną podróż, ale również rozwija się o wiele szybciej niż ta, które nie przebywała w przestrzeni kosmicznej. Ponadto naukowcy planują kontynuować badania pod kątem wytrzymałości sadzonek na mączniaka rzekomego, szarą pleśń czy filokserę. Wyniki doświadczeń mogą okazać się rewolucyjne.

Czy to początek nowej ery uprawy winorośli? To co brzmiało jeszcze niedawno jak science-fiction może okazać się częścią nowej rzeczywistości. Czekamy z niecierpliwością na dalsze rezultaty badań!