Kuchenne historie

Trudno uwierzyć, że zupy w proszku, kostka rosołowa i słynna przyprawa maggi powstały ze szczytnych pobudek – słynny kuchmistrz Escoffier, hotelarz Ritz i przedsiębiorca Julius Maggi do spółki ze szwajcarskim lekarzem Schulerem pragnęli stworzyć pożywne dania dla ciężko pracujących robotników, którzy nie mieli ani środków, ani czasu na zdrowe odżywianie się.

Historię bulionu w proszku, która potoczyła się jednak inaczej niż chcieli jej twórcy (dziś to synonim taniego substytutu, udającego smak rosołu) przytacza w książce W kuchni jak na wojnie Maria Barbasiewicz – historyczka obyczajów, nie tylko kulinarnych. Książka opowiada najnowsze dzieje świata z perspektywy stołu i kuchennego blatu. Podróż w czasie rozpoczynamy tuż po upadku rewolucji francuskiej, która przewróciła do góry nogami postfeudalny porządek Europy. Kolejna rewolucja – tym razem przemysłowa – zmieniła sposób przygotowywania dań (pojawiły się kuchenki, lodówki, elektryczność), wpłynęła na rytm i tempo życia, a także na to, co dziś jemy: np. wynalezienie w XIX wieku przemysłowej metody pozyskiwania cukru z buraków zdetonowało prawdziwą bombę słodyczy.
Autorka zręcznie wpisuje sztukę stołu w szerszy kontekst społeczny i polityczny, bada jak przenikają się pod wpływem wojen, migracji czy zręcznej reklamy tradycje kulinarne oraz jak sztuka gotowania ma się do sztuk pięknych i na odwrót. Przytacza mnóstwo anegdot, historii z życia największych smakoszy i kucharzy, zagląda do XIX i XX-wiecznych talerzy bogaczy i biedaków. Jeśli chcecie wiedzieć, skąd się wzięło vol-au-vent, melba czy befsztyczki turnedos – koniecznie sięgnijcie po tę fascynującą lekturę opatrzoną imponującą bibliografią i mnóstwem grafik i fotografii. Absolutne must have dla smakoszy i wielbicieli historii, nie tylko kuchennych.

W kuchni jak na wojnie.
Jak kucharze walczyli na noże, smaki i anegdoty od końca XVIII do połowy XX wieku

Maria Barbasiewicz
PWN, Warszawa 2015
Cena: 64,90 zł