Kuchnia polska i wina świata

 

Szósty tom Vademecum „Czasu Wina”

 

Fot. ArchiwumSpis treści:

Jak dobierać winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) do potraw
Siedem rzeczy, na które warto zwrócić uwagę
Podobieństwo czy różnica?
Wino w potrawie

Przystawki i śniadania
Chleb ze smalcem i skwarkami
Galaretka z nóżek
Grzyby z patelni
Jaja w różnych postaciach
Karp w galarecie
Naleśniki
Pasztety
Smażona ryba w occie
Śledzie
Tatar wołowy

Zamów subskrypcjęPierogi, kluski, placki
Babka ziemniaczana
Bliny
Kluski śląskie
Knedle
Kołduny
Kopytka

Leniwe kluski

Pyzy

Placki ziemniaczane

Pierogi

Zupy

Barszcz czerwony

Chłodnik
Czernina
Czosnkowa
Flaki
Grzybowa
Grochówka
Jarzynowa
Kalafiorowa
Kapuśniak
Koperkowa
Krupnik
Ogonowa
Ogórkowa
Pomidorowa
Rosół
Rybna
Ziemniaczana
Żurek

Dania jednogarnkowe i mieszane

Bigos
Gołąbki
Fasolka po bretońsku
Kapusta z grochem
Łazanki z kapustą
Zapiekanka warzywno-mięsna

Ryby i rybom podobne
Amur
Dorsz
Flądra
Halibut
Karp
Leszcz
Łosoś
Okoń
Makrela
Mintaj
Pstrąg
Raki
Ryba po grecku
Sandacz
Sielawa
Szczupak
Węgorz

Drób
Drobiowe wątróbki smażone
Gołąb pieczony
Indyk
Kurczak
Kaczka
Gęś
Gęsia wątróbka

Dziczyzna
Bażant
Dzik
Jeleń
Kuropatwa
Przepiórki
Sarna
Zając

Cielęcina
Duszona cielęcina
Kotleciki cielęce
Medaliony cielęce
Nerki cielęce
Sznycle po wiedeńsku
Wątróbka cielęca
Zrazy cielęce

Jagnięcina/baranina
Kotlety jagnięce
Udziec barani pieczony
Szaszłyk barani
Baranina z groszkiem

Wołowina
Befsztyk z cebulką
Bitki wołowe
Boeuf Stroganow
Gulasz wołowy
Ozór wołowy
Pieczeń wołowa
Polędwica wołowa
Szatobriand
Sztuka mięsa
Kotlet mielony

Wieprzowina
Cynaderki wieprzowe
Golonka
Kaszanka
Kotlet schabowy
Pieczeń wieprzowa
Polędwiczki wieprzowe
Schab pieczony z owocem
Żeberka

Ciasta i desery
Babka
Bezy
Faworki
Jabłka w cieście
Karpatka
Keks
Kutia
Makowiec
Mazurek
Pączki
Pascha wielkanocna
Piernik
Placek ze śliwkami
Sernik
Szarlotka
Tort czekoladowy
Tort orzechowy

Sery
Bundz
Bryndza podhalańska
Oscypek
Redykołka
Ser smażony wielkopolski
Ser pleśniowy Lazur
Ser niebieski Rokpol
Ser koryciński swojski

Vademecum „Czasu Wina” to odpowiedź redakcji „Czasu Wina”, największego polskiego magazynu winiarskiego, na zapotrzebowanie wciąż rosnącego w naszym kraju rynku. Z roku na rok spożywamy bowiem coraz więcej win, z roku na rok coraz zresztą lepszych. O wiele wolniej jednak rozwija się polska kultura winna. Nasz przewodnik, przygotowany przez znawców tematu od lat piszących o winach, ma za zadanie obalić mity i stereotypy narosłe przez długi czas winnej posuchy w naszym kraju i dać Państwu – w jasnej i przystępnej formie – wiedzę i umiejętności pozwalające nie tylko na świadomy i właściwy wybór najlepszych win w sklepie czy restauracji, ale także na czerpanie z nich największej możliwej radości i przyjemności. Naszym celem jest wyposażenie Państwa w najbardziej aktualne informacje dotyczące regionów i apelacji winiarskich świata – wbrew pozorom bowiem w tym niezwykle pociągającym świecie zmiany dokonują się dziś z dnia na dzień.

Autorami przewodnika są redaktorzy „Czasu Wina”:

Wojciech Gogoliński – znawca win i alkoholi, redaktor senior „Czasu Wina”, b. redaktor naczelny „Magazynu Wino” i „Czasu Wina”, autor bestsellerowej Encyklopedii Alkoholi, założyciel i pierwszy prezes Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, juror wielu międzynarodowych konkursów winiarskich.

Michał Bardel – dziennikarz, nauczyciel akademicki, redaktor naczelny „Czasu Wina”, publicysta „Tygodnika Powszechnego”, juror w międzynarodowym konkursie Mundus Vini oraz wykładowca Collegium Civitas w Warszawie.

Jak kupić Vademecum