Jest coś w książkach o gotowaniu, co sprawia, że nie sposób przejść obok nich obojętnie. I nie ma większego znaczenia fakt, że mamy już na półce szereg poświęconych kulinariom pozycji, a i tak dajemy się złapać kolejnej publikacji.
Trudno jednoznacznie wytłumaczyć ten stan rzeczy, ale zapewne dość ważny wabik w przypadku większości z nich stanowi szata graficzna – są pięknie wydawane, bardzo często w twardych okładkach, ilustrowane profesjonalnymi zdjęciami. Do tego prawdziwie inspirujące.
I taka z całą pewnością jest książka Patrycji Chmiel Romans z gotowaniem stanowiąca zbiór zarówno tradycyjnych, jak i całkiem nowatorskich przepisów. Ich wspólnym mianownikiem jest łatwość przyrządzania poszczególnych dań, dzięki czemu spokojnie mogą z niej korzystać nawet zupełnie początkujący adepci sztuki kulinarnej.
W krótkim wstępie autorka zachęca do eksperymentowania w kuchni, traktując zamieszczone w swej książce przepisy jako źródło do własnych poszukiwań. W moim odczuciu jedynym mankamentem tej bez wątpienia przydatnej i nader miłej dla oka publikacji jest brak informacji, ile osób będzie się mogło rozsmakować w przygotowanych według zamieszczonych przepisów daniach. O ile dla zaprawionych w bojach adeptów sztuki kulinarnej zapewne nie będzie to stanowiło problemu, gdyż bazując na zebranym doświadczeniu, szybko wykombinują, dla ilu osób przewidziana jest konkretna receptura, o tyle stawiający pierwsze kroki w kuchni, a wspomnianego doświadczenia pozbawieni, mogą się poczuć lekko zagubieni, próbując tego dociec.
Romans z gotowaniem
Patrycja Chmiel
Grupa Wydawnicza Foksal sp. z o.o.
Warszawa 2016
Cena: 49,99 zł