Liczy się pomysł!

Nowy Światpopularne, zbiorcze określenie pozaeuropejskich państw win...kropelkowe nawadnianieSposób nawadniania winnic polegający na precyzyjnym dozowa... (...), mikrooksydacjakontrolowane dawkowanie tlenu do najczęściej leżakująceg... (...), pozycjonowanie produktów, business plan (zanim posadzi się pierwsze krzewy), kontrolowana temperatura fermentacji, cellar-doors, metalowe zakrętki i rozwinięty canopy management(ang.) przerzedzanie liści, sposób dostosowywania zielonej... (...) – czy jest w tym coś złego? Bzdura.

Dziś nie ma młodego, europejskiego enologa, który nie marzyłby o stażu w nowoświatowej winiarni. Aż przebierają nogami, by tam popracować za darmo i nabrać nieco doświadczenia. Uniwersytety w Davis (Kalifornia) i w Adelajdzie (Australia) daleko w tyle pozostawiły podobne ośrodki w Europie. To właśnie w Nowym Świeciepopularne, zbiorcze określenie pozaeuropejskich państw win... dzieje się niemal wszystko to, co dziś w winiarstwie najważniejsze i najbardziej innowacyjne. Europejskie próby robienia różowego porto, czerwonego sancerre czy win typu blanc de noir z merlotów i cabernetów budzą tylko politowanie.

Fot. ArchiwumKiedy odwiedziłem Bena Glaetzera w Barossie, musieliśmy się spotkać w knajpie. Chłopak nie ma ani winnicy, ani winiarni. Może to się wydawać dziwne, ale tak tu już jest. Za to Ben miał koncepcję i ją zrealizował. Wymyślił sobie kilka win, kupił winogrona, winifikacjatermin używany na określenie wszystkich etapów produkcji ... (...) odbyła się kątem u sąsiada i… zdobył wszystkie możliwe światowe laury, od osobowości roku „Decantera”, po najlepsze winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) Australii. Anaperenna 2006 właśnie taka jest: to potęga do potęgi, przy degustacji której żaden krytyk na świecie nie zastanawiał się nad oceną poniżej 90 punktów. Wino z miejsca uznano za najlepszy kupaż shiraza i cabernet sauvignonfrancuska, klasyczna, najbardziej rozpowszechniona i popular... (...) na kontynencie! Można pić teraz, można trzymać z piętnaście lat. Mój top!

Podobnie było z jego Heartlandem (tę winiarnię Ben prowadzi razem z kilkoma kolegami ze studiów). Czy ktoś w Europie wpadłby na pomysł zrobienia wina z piemonckiego, lekko pogardzanego do niedawna dolcettowłoska odmiana czerwonych winogron uprawianych głównie w... (...) z trydenckim, szorstkim lagreinem? W życiu! A jeśli nawet, to w tej sprawie musiałoby dojść do uzgodnień na linii Paryż – Berlin, bo przepisy unijne nie przewidują takich „komplikacji”. Ale Ben nie ma kompleksów – pomyślał, zastanowił się, pstryknął palcami i rzekł do kumpli: „chłopcy, jedziemy z tym koksem!”. Efekt – cudnie aromatyczne wino, bucha zapachami czerwonych owoców (wiśnie, porzeczki), miękkie, gładkie, delikatne… Mój faworyt!

Shiraz od Thorna Clarka to właściwe wino zrobione we właściwym miejscu, we właściwy sposób, przez właściwych ludzi. Australijska bomba – shiraz z Barossy, o niezwykłej koncentracji i soczystości. i jeszcze ten potencjał! Mój klasyk!

I każdego słowa szkoda, bo to mój wybór osobisty i mógłbym mnożyć argumenta. tego wszystkiego trzeba spróbować. najlepiej od razu!