Marek Kondrat i Paweł Gąsiorek to autorzy, których książki polecamy w cyklu Literatura i winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...). Najbliższe spotkanie autorskie w Warszawie.
Dobre klimaty Pawła Gąsiorka
Wiosenną edycję wieczorów autorskich z książkami o winie i sztuce kulinarnej zainaugurował w marcu Paweł Gąsiorek i jego „Dobre klimaty” – zbiór felietonów będący podsumowaniem jego 20 lat podróży, degustacji i spotkań z ludźmi wina. Zarówno prowadząca spotkanie Justyna Korn-Suchocka, jak i zgromadzeni w Dworze Sieraków goście próbowali dociec, kim naprawdę jest Paweł Gąsiorek? Odpowiedzi szukano w felietonach, w których autor nie tylko opisuje świat wina, ale również, z właściwą sobie konsekwencją, próbuje go zmieniać. Kolacja, z imponującym menu degustacyjnym i zestawem win, była przyczynkiem do zwiększonej aktywności krasomówczej autora. Najwięcej jednak dowiedzieliśmy się o nim podczas after party, kiedy to okazało się, że potrafi nie tylko tańczyć, ale i śpiewać. Wprawdzie harcerski repertuar nie dawał szansy na rozwinięcie talentu, za to doskonale zintegrował uczestników.
Kolejne spotkanie z Paweł Gąsiorkiem odbędzie się w Warszawie, 21 kwietnia (piątek) w restauracji Chianti. Poprowadzi je Łukasz Modelski, autor książki “Piąty smak” i vice-redaktor naczelny “Twojego Stylu”. Paweł Gąsiorek wybrał osobiście aż 7 win do degustacji. Menu i szczegóły organizacyjne.
Od lewej: Paweł Gąsiorek, Marek Kondrat, Karolina Grabowska
Marek Kondrat w Dworze Sieraków
Klubowe spotkanie z niezwykle lubianym aktorem, a ostatnio marchandem win i autorem książki „Winne strony” zgromadziło 18 marca w Dworze Sieraków sporą grupę wielbicieli jego rozlicznych talentów.
Gospodarzem był tym razem Wojciech Giebuta, który jednak nie miał zbyt wiele do roboty: Pan Marek może, a nawet powinien, opowiadać o winie godzinami. I nie wynika z tego żaden dyskomfort dla słuchaczy – wszyscy byli zgodni, że im więcej, tym lepiej!
Zanim świat wina pochłonął go całkowicie, prowadził, jeszcze jako aktor, wraz z kolegami z filmowego planu sieć restauracji Prohibicja. Wbrew nazwie, serwowano tam alkohol, a warszawska restauracja była wręcz pionierem sprzedaży wina na kieliszki. I tak, podczas wyjazdów w poszukiwaniu win do karty, od pierwszego zamówionego kontenera do kolejnego narodziła się nowa, winiarska wersja Marka Kondrata.
Podczas spotkania opowiadał o trudnych początkach, o wątpliwościach i wahaniach. Te rozwiał winiarz z Argentyny, który w dojrzałym wieku zmienił wszystko w swoim życiu i od zera stworzył świetnie prosperującą winiarnię.
Jako aperitifnapój alkoholowy (rzadziej bezalkoholowy) podawany przed po... (...) podano seyval blanc z winnicy Tournau, z którą Marek Kondrat współpracuje. „Wina polskie są znikąd – żal mi braku ciągłości, której tyle jest w każdym zakątku winiarskiej Europy. Do mojego sklepu trafiają co rusz klienci z prośbą o bardzo porządnie wytrawneokreślenie wina, w którym, teoretycznie, cały cukier na d... wino słodziutkie. To o tyle dziwne, że Polacy są przecież wychowani na kwasowych bigosach i żurkach, na fermentowanych kefirach.”
Podane podczas kolacji wina autor komentował chętnie, z wielką wiedzą i erudycją opowiadając o szczepach i specyfice regionów. Od czasu do czasu zastrzegał się, że nie lubi mędrkowania nad winem, przesadnego analizowania, że wino powinno po prostu smakować, co zgromadzona publiczność przyjęła z ulgą i radością.
Szkoda tylko, że samochód, a raczej konieczność nim kierowania, stanęła autorowi na przeszkodzie nieco dogłębniejszej degustacji podanych win. W wielu miejscach swej książki deklarował bowiem, że najlepszą cechą wina jest to, iż rozwiązuje języki i zbliża ludzi. Na bliższe spotkanie z Markiem Kondratem przyjdzie zatem jeszcze poczekać. Ale obiecał, że do Dworu Sieraków wróci!
Justyna Korn-Suchocka
Literatura i wino to cykliczne spotkania z autorami książek o winie i sztuce kulinarnej, organizowane przez magazyn „Czas Wina” i Dwór Sieraków. W roku 2015 gościliśmy m.in. Michała Bardela, Łukasza Modelskiego, Piotra Adamczewskiego i prof. Adama Wodnickiego.