Co by było, gdyby otworzyć wielką księgę, w której zebrano wszystkie skarby włoskiej kuchni? Można by poznawać ich sekrety, regionalne odmienności i tradycyjne sposoby przyrządzania.
Otóż szukać nie trzeba daleko: album Smaki kuchni włoskiej, obfitujący w piękne fotografie, ciekawostki i liczne przepisy, ukazał się właśnie dzięki wydawnictwu Jedność. Ubarwi on zapewne długie zimowe wieczory tym, dla których książka o kuchni nie jest tylko zbiorem sprawdzonych receptur. Tu są one prawie niezauważalne. Na pierwszy plan wysunięto produkty, stanowiące bazę do ich tworzenia. Każdemu poświęcono maksimum uwagi: mamy zatem wiele cennych rad, jak wykorzystać go w kuchni, mamy zdjęcia, opisy i anegdoty.
To wyjątkowa książka, która pozwala zanurzyć się w smakach i aromatach regionalnych włoskich przysmaków – od dobrze znanych makaronów, pieczywa, pizzy czy serów, poprzez dary morza, owoce i przyprawy, aż po desery, kawę i winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...).
Wydanie albumowe zmusza wręcz, by zatopić się w fotelu z filiżanką gorącej czekolady i poznawać wspaniały świat włoskiej kuchni również poprzez eseje Umberta Galimbertiego oraz Giovanniego Ballarini. Szkoda tylko, że stanowi ona ucztę wyłącznie dla ducha. O ucztę dla ciała musimy postarać się sami, korzystając z obszernego kompendium i tradycyjnych przepisów.
Książka jest zdecydowanie wspaniałym pomysłem na efektowny i wyjątkowy prezent dla każdego.
Smaki kuchni włoskiej.
Sztuka kulinarna i najlepsze potrawy
Wydawnictwo Jedność
Kielce 2013
Cena: 190 zł