Między morzem i górami

Region Roussillon jest jednym z najstarszych obszarów uprawy winnej latorośli we Francji. Pierwsze plantacje (także oliwek) zakładali Grecy osiedlający się tutaj około 600 r. przed Chrystusem.

Pomimo dowodów na istnienie upraw winorośli w czasach greckich nie jest potwierdzone, czy ówcześni Gallowie znali sztukę produkowania wina, i większość badaczy skłania się ku twierdzeniu, że sztukę tę opanowali oni dopiero w czasach Rzymian, kiedy rejony te stanowiły rzymską prowincję Septimanię.

Zabawa ze słoniami
Wśród miejscowych winiarzy istnieje rozpowszechniona i bardzo prawdopodobna opinia, że jedna z najważniejszych w tym rejonie odmian winogron – muscatjedna z najstarszych, najpopularniejszych i najbardziej rozp... – została zaszczepiona na tych terenach przez żołnierzy Hannibala, który bawił tu ze swoją armią i 37 słoniami w drodze do Italii.
Sztuka uprawy winnej latorośli na pewno była dobrze znana od najwcześniejszych czasów chrześcijańskich – winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) służyło do celów sakralnych i nie było powodu, aby je importować. Trzeba jednak zważyć, że jeśli w kościele używano wina „czystego”, to mieszkańcy Roussillon – być może wzorem rzymskim – pili raczej wina zaprawione miodem, ziołami, korzeniami. Nazywano je z grecka nektarem – napojem bogów. Miało to być może również znaczenie bardziej praktyczne – w gorącym klimacie ziołowo-korzenne wino było mniej narażone na zepsucie.
Momentem zwrotnym w winiarstwie roussillońskim było zapoczątkowanie alkoholizacji wina i pojawienie się trunków, które do dziś wyróżniają ten region. Tradycja wytwarzania win naturalnie słodkich sięga roku 1285, a jej wprowadzenie przypisuje się katalońskiemu medykowi i winiarzowi imieniem Arnau de Vilanova, który jako pierwszy zaczął dodawać do wina spirytus.
Psucie się trunku przestało być problemem. Wino zaczęto eksportować do państw basenu Morza Śródziemnego, a nawet do Holandii. Wysyłka wzrosła znacznie po wybudowaniu kanału Midi w roku 1680 łączącego tereny południowe z Atlantykiem.

W rękach kolei

Od początku XIX wieku do filoksery obszar winogradu powiększył się ponad dwukrotnie – do 80 tysięcy hektarów. Inwazja szkodnika zachwiała lokalnym winiarstwem, ale odbudowano je bardzo szybo, zrazu robiąc pseudowina z rodzynek, potem posiłkując się winem afrykańskim, mieszanym z miejscowym, by wreszcie zrekonstruować winnice – tak jak wszędzie – używając podkładek amerykańskich.
Już w pierwszych latach XX wieku powierzchnia winnic ponownie zajmowała 65 tysięcy hektarów. W czasach współczesnych rozwój przemysłu winiarskiego przyśpieszył zdecydowanie rozwój komunikacji drogowej i kolejowej, umożliwiając eksport z Roussillon nadwyżek produkowanego wina.
Kiedy we Francji w 1936 roku tworzono system apelacyjny, tylko trzy wina z Roussillon otrzymały status AOC. Były to wina naturalnie słodkiewino o dużej zawartości cukru naturalnego lub dodanego..: rivesaltes, banyuls i maury. Następne dwa też były winami z tej samej „beczki” – muscat de rivesaltes w 1956 i banyuls grand cru(fr.) zbiór, obszar uprawy, parcela, działka.Przeważnie n... w 1962. Pierwszym winem wytrawnym, które zaliczono do klasy AOC, było colliure – dopiero w roku w 1971, kolejne – côtes-du-roussillon i côtes du roussillon-villages – w 1977.

Warunki klimatyczne
*średnia opadów – lato: 19 mm (30 razy mniej niż średnie opady w Polsce); jesień: 85 mm (przeważnie pod postacią gwałtownych burz)
*liczba godzin słonecznych – ponad 2,5 tysiąca (średnia z lat 1946–1994)
*średnie temperatury – 8°C w styczniu, 24°C w lipcu, całego roku: 15°C.
AB

Roussillon
Region winiarski w południowo-zachodniej Francji, położony w departamentach Pyrénées-Orientales i częściowo Aude na wybrzeżu Morza Śródziemnego u stóp Pirenejów. Jest najbardziej na południe wysuniętym obszarem uprawy winnej latorośli w kontynentalnej Francji (dalej na południe leży tylko Korsyka)
główne miasto winiarskie – Perpignan
klimat – śródziemnomorski, bardzo ciepły, o suchych latach i większych opadach jedynie w maju i październiku; najsłoneczniejszy i najsuchszy we Francji, dość wietrzny
ogólna powierzchnia winnic – 36 tys. ha (z czego 70 proc. przypada na wina AOC)
średnia wydajność – 40 hl/ha
średnia produkcja roczna – 1,5 mln hl, z czego połowa przypada na wina AOC (w tym 400 tys. hl na wina naturalnie słodkie)
autoryzowane odmiany winogronodmiany dopuszczone do uprawy na danym obszarze (państwie, ... (...) – czerwone: cabernet sauvignonfrancuska, klasyczna, najbardziej rozpowszechniona i popular... (...) (tylko wina regionalne), carignanfrancuska odmiana czerwonych winogron uprawianych głównie ... (...), grenache noirodmiana czerwonych winogron uprawianych głównie w Dolinie ... (...), lladoner pelut, cinsault, syrah, merlotjedna z bardziej rozpowszechnionych i popularnych czerwonych... (...) (tylko wina regionalne) i mourvèdre
białe: macabeu(kat.) macabeo.., malvoisie de roussillon, muscat blanc á petit grains, muscat d’alexandrie, marsanne, roussanne i vermentino, rolle, sauvignon blancjedna z najbardziej rozpowszechnionych na świecie białych ... (...) (tylko wina regionalne), chardonnayfrancuska odmian białych winogron, jedna z najbardziej rozp... (...) (tylko wina regionalne); przy winifikacji win różowych dopuszczalny jest dodatek białych odmian winogron macabeu blanc i malvoisie de roussillon średnia powierzchnia winnicy – 9 ha

O enoturystyce w regionie czytaj na: Zanim przyjdą turyści