Jesień nadeszła nieuchronnie, zaraz przyjdzie zima – więc dla większości z nas zaczyna się sezon na wina czerwone. I tutaj kolejna dobra wiadomość.
Naukowcy z kanadyjskiego University of British Columbia odkryli dotąd nieznane 23 związki obecne w czerwonym winie, a wpływajże korzystnie na zdrowie pijących.
„Przed nami jeszcze długa droga testów, ale jesteśmy pewni, że nowe molekuły mogą bardzo poprawiać kondycję człowieka a być może staną się bazą do stworzenia nowych leków” – deklaruje profesor Cédric Saucier z Columbii.
Świeżo odkryte substancje pozostają w zależności z resweratrolem, chemicznym związkiem organicznym występującym przede wszystkim w skórkach czerwonych winogron, a odpowiadającym – między innymi – za spowolnienie procesów wynikających ze starzenia się naszych organizmów, a prócz właściwości przeciwutleniających mającym również działanie przeciwgrzybiczne.
Może więc przed miłośnikami czerwonych win otwierają się nowe, 23 ścieżki dłuższej młodości i zdrowia? Oczywiście, podstawą terapii jest umiarkowane picie, i czujność – by winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) jednak nigdy nie stało się środkiem wydawanym na receptę…
Ilustracja za: The Art of Dispensing: a Treatise on the Methods and Processes Involved in Dispensing Medical Prescriptions] (10th ed.). London: Chemist and Druggist. 1926. wolne zasoby