Plac targowy – miejsce pełne kolorów, smaków i zapachów. Odwiedzamy je często, rzadziej przychodzi nam zastanowić się nad właściwościami kupowanych tam roślin.
Mnogość owoców, warzyw i ziół sprawia, że zazwyczaj kupujemy te najbardziej nam znane. Czasem jednak zatrzymujemy się nad tymi, które rzadziej goszczą na naszym stole. Zastanawiamy się wówczas w jaki spośród wykorzystać.
Takich pomysłów może nam dostarczyć pozycja 100 roślin w Twojej kuchni.
Maria Szustakowska-Chojnacka wybrała 100 najpopularniejszych na naszym rynku darów natury. Przedstawia ich walory odżywcze i zdrowotne. Podaje ogólne informacje o poszczególnych roślinach i ich zastosowaniu w leczeniu różnych dolegliwości oraz w kuchni.
Odkrywając właściwości roślin autorka stworzyła apetyczną księgę z przepisami, dzięki którym znacznie łatwiej będzie skorzystać z darów natury. Bardzo cenne są jej uwagi co do sposobu przygotowywania potraw, dzięki którym rośliny mimo obróbki nie stracą cennych składników pokarmowych.
Zawarte w książce tabele i indeks znacznie ułatwiają znalezienie wszelkich potrzebnych informacji.
To znakomite kompendium wiedzy o roślinach, które są podstawą naszego odżywiana.
Jedno, czego mi brakuje, to większej liczby barwnych zdjęć. Tyle że wtedy z książki powstałby atlas roślin. Byłby piękny i ciężki zarazem. Teraz jest czytelna i przejrzysta. Bardzo lubię książki, które sposobem składu tekstu ułatwiają czytelnikowi poruszanie się po publikacji.
Już stała się jedną z moich ulubionych pozycji. Z pewnością wiele razy skorzystam z niebanalnych przepisów, jakie zawiera.
Maria Szustakowska-Chojnacka
100 roślin w Twojej kuchni
Wydawnictwo Lekarskie PZWL
Cena: 30 zł