Mołdawia na drodze do Europy

Dobre wiadomości z Brukseli: na początku tego roku UE otworzyła swój rynek dla win mołdawskich, pomimo rosyjskich prób zatrzymania „młodszego brata” w drodze do Europy.

Podczas zbliżających się targów Prowein 2014 Mołdawia chce przede wszystkim zwrócić uwagę na jakościową zmianę swoich win, która nastąpiła w ostatnich latach.Temu będą poświęcone konferencje prasowe i pięć szkoleń masterclass. Przewiduje się, że prezentacja osiągnięć tego tradycyjnie winiarskiego kraju będzie jedną z największych na targach.

Mottem wszystkich aktywności Mołdawian na Proweinie jest hasło: „Winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) z Mołdawii –  żywa legenda”.

Mały kraj wielkich możliwości

Przez wieki uprawa winorośli miała znaczący wpływ na rozwój regionu rozciągającego się pomiędzy Rumunią i Ukrainą. W okresie sowieckim, niewielka Republika Mołdawii (34 tys. km kwadratowych powierzchni) produkowała połowę wina wypijanego w ZSRR! Po rozpadzie Związku Radzieckiego, produkcja i sprzedaż wina w Mołdawii drastycznie się skurczyła. Dziś obszar upraw winorośli w kraju wielkości Nadrenii Północnej-Westfalii obejmuje 112 tys. hektarów – więcej, niż cały obszar zajmowany przez winnice w Niemczech. Atrakcją Mołdawii są również największe na świecie piwnice z winami. To ponad 200-kilometrowy labirynt – pozostałość po wydobyciu wapieni. Przechowuje się tu ponad dwa miliony butelek wina. Więcej niż 250 tys. osób jest dziś związanych zawodowo z winiarstwem. W przeszłości uprawiano w Mołdawii przede wszystkim odmiany międzynarodowe: chardonnayfrancuska odmian białych winogron, jedna z najbardziej rozp... (...), merlotjedna z bardziej rozpowszechnionych i popularnych czerwonych... (...) czy cabernet sauvignonfrancuska, klasyczna, najbardziej rozpowszechniona i popular... (...). Teraz następuje powrót do starych, lokalnych szczepów: feteascâ alba, rara neagra i feteascâ neagrâ.

Mołdawia na Proweinie 2014

Te na nowo odkrywane szczepy będą tematem dwóch masterclasses prowadzonych przez brytyjską ekspertkę Caroline Gilby MW (23 marca, godz. 15. i 24 marca, godz. 12.). Podczas degustacji, która rozpocznie się 24 marca o godz. 10.  zaprezentowane zostaną wina z nowo utworzonych regionów winiarskich PGI  (Protected Geographical Indications) Codru, Valul lui Traian, Stefan Voda. Dwie inne degustacje win mołdawskich poprowadzi dr Rolf Klein – odbędą się: 23 marca o godz. 17. i 24 marca o godz. 15. – obie na stoisku wydawnictwa Meininger (Hall 6 K60). Podczas konferencji prasowej (23 marca, godz. 11.00) minister rolnictwa Vasile Bumacov i Dumitru Munteanu, szef nowo utworzonej organizacji „Wine of Moldova” wyjaśnią wraz z Caroline Gilby MW, co kryje się pod hasłem „Żywa legenda” i jakie są plany rozwoju winiarstwa mołdawskiego. 72 procent win mołdawskich trafia na rynki krajów Wspólnoty Niepodległych Państw, ale eksport do krajów UE (Polska i Czechy są w Unii największymi odbiorcami win mołdawskich), a także Chin, Kanady i USA stale rośnie. To wielka nadzieja dla tego najbiedniejszego kraju Europy, który jednak z dumą podkreśla swoje winiarskie tradycje.