Na poprawę humoru

Na poprawę humoru

 

Moja przygoda z winem w kuchni rozpoczęła się, gdy poznałam na emigracji pewną przesympatyczną Irlandkę – wielbicielkę dobrego jedzenia i jeszcze lepszego wina. Namówiła mnie na babski wieczór z plotkami, ciastem i gotowaniem w tle, stawiając sobie za cel przekonanie mnie do win.

 

Prawda jest taka, że do dziś nie wiemy, ile wina wylądowało wtedy w garnku z jagnięciną, a ile w naszych kieliszkach, ale warto było, bo obiad miałyśmy kolejnego dnia przedni.
Od tamtego czasu prawie zawsze mam w kuchni butelkę dobrego wina i z ochotą dodaję je do sosów, mięs, a nawet deserów. Teraz jesienią, gdy na dworze zimno, mokro i szaro, często przygotowuję sycące potrawy mięsne, a wśród nich nasz ulubiony schab z rozmarynem i szałwią, w gęstym winnym sosie, z ziemniaczkami i naszą ulubioną surówką. Prosty i pyszny, idealny na rozgrzewkę po długim dniu w pracy. A gdy jesienna pogoda wyjątkowo daje się we znaki, na deser piekę wilgotny, intensywnie czekoladowy tort z cynamonem i aromatycznymi gruszkami. Na poprawę humoru.

Schab z ziołami | Fot. Małgorzata WołoszynSchab z ziołami
w winnym sosie

Składniki dla 8 osób:
¼ szklanki oliwy
8 dużych ząbków czosnku, obranych i przekrojonych wzdłuż na pół
2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
około ¼ szklanki posiekanej szałwii
1 kg schabu bez kości, najlepiej z odrobiną tłuszczu
1 i ¼ szklanki wytrawnegookreślenie wina, w którym, teoretycznie, cały cukier na d... białego wina plus około ¼ do deglasowania
sól oraz świeżo zmielony kolorowy pieprz
½ szklanki wywaru z kurczaka
½ szklanki śmietany kremówki

W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej na średnim ogniu oliwę. Dodaj czosnek oraz zioła i podsmażaj je przez około minutę, mieszając cały czas, żeby się nie przypaliły. Na to wyłóż schab i obsmażaj przez około 5 minut z każdej strony, aż nabierze złocistego koloru. Następnie wyjmij mięso na talerz i odstaw na bok. Jeżeli część czosnku oraz ziół przypaliła się zbytnio, możesz wyjąć je z garnka i wrzucić na ich miejsce nieco świeżych.
Do garnka wlej winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) (1 i ¼ szklanki) i doprowadź do wrzenia, zdrapując jednocześnie drewnianą łyżką drobinki przypraw i mięsa, które przywarły do dna garnka, to one nadadzą sosowi smak. Gotuj wino przez 1–2 minuty, aż intensywny zapach alkoholu się ulotni.
Zmniejsz moc palnika i włóż schab na powrót do garnka. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj pod częściowym przykryciem przez około 40–60 minut, przewracając mięso od czasu do czasu i pilnując, żeby w garnku było dość płynu. Gdy mięso będzie gotowe, przełóż je ponownie na talerz, żeby odpoczęło.
Jeśli w garnku pozostało niewiele płynu, wlej do niego pozostałą ¼ szklanki wina i gotuj przez chwilę, aż ulotni się zapach alkoholu. Następnie dodaj wywar z kurczaka i zdejmij garnek z ognia.
Gdy sos przestygnie, dodaj do niego kremówkę i postaw ponownie na palniku. Podgrzewaj, nie zagotowując, aż sos nieco zgęstnieje. Jeśli chcesz, żeby był jeszcze gęstszy, możesz wymieszać w kubeczku 2 łyżki wody z 1–2 łyżkami mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej i dodawać stopniowo do garnka, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. W razie potrzeby dopraw ponownie odrobiną soli i pieprzu.
Schab pokrój w niezbyt grube plastry (powinno ich wyjść 8) i ułóż na talerzu do serwowania, po czym polej obficie sosem. Resztę przelej do sosjerki. Podawaj z ziemniakami lub kluseczkami oraz surówką.

 

Tort czekoladowy
Z kremem cynamonowym i gruszkami w winie

Składniki na okrągłą formę o średnicy Tort czekoladowy | Fot. Małgorzata Wołoszyncm
2 i ¾ szklanki mąki pszennej
1 i ¼ szklanki ciemnego kakao
3 łyżeczki sody
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
¾ łyżeczki soli
2 i ¼ szklanki drobnego cukru
3 duże jajka
375 ml maślanki
125 ml oleju rzepakowego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
375 ml gorącej kawy

Krem:
250 g serka mascarpone
500 g serka kremowego typu philadelphia
100 g niesolonego masła
250 g cukru pudru
1 łyżka mielonego cynamonu
250 ml śmietany kremówki

Gruszki w winie:
3–4 duże, dojrzałeokreślenie degustacyjne stwierdzające, że wino osiągneł... (...), twarde gruszki
375 ml wytrawnego czerwonego wina
60 g drobnego cukru
1 gwiazda anyżu
1 kawałek kory cynamonu
1 laska wanilii, rozcięta

Składniki na ciasto, krem oraz gruszki oprócz kremówki powinny być w temperaturze pokojowej.

Gruszki w winie
Do rondelka wlej wino, dodaj cukier oraz anyż, cynamon i wanilię. Zagotuj i pozwól wrzeć przez około 2 minuty, aż cukier całkowicie się rozpuści, a zapach alkoholu ulotni nieco.
W międzyczasie gruszki umyj dokładnie, osusz i obierz ze skórki. Włóż je delikatnie do garnka z gotującym się winem i ponownie doprowadź do wrzenia. Zmniejsz moc palnika i gotuj gruszki na małym ogniu przez około 30–40 minut, aż nieco zmiękną i nabiorą pięknej czerwonej barwy. Płynu nie będzie dość, żeby przykryć owoce całkowicie, więc trzeba je co jakiś czas obracać.
Gotowe gruszki wyjmij ostrożnie, żeby ich nie uszkodzić i przełóż do żaroodpornej miski, a pozostały w rondlu płyn gotuj przez kolejne 10 minut, aż zgęstnieje. Zalej nim gruszki i odstaw na bok, żeby wystygły. Gdy będą zimne, wstaw je na około godzinę do lodówki.

Ciasto
Do dużej misy przesiej mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia oraz sól. Dodaj cukier i wymieszaj dokładnie. W drugiej misce roztrzep jajka, dodaj maślankę, olej oraz ekstrakt z wanilii. Wymieszaj wszystko dokładnie, a następnie przelej do misy z suchymi składnikami. Wymieszaj do połączenia składników. Na koniec dodaj w kilku porcjach gorącą kawę, mieszając do połączenia. Powstanie jednolite, dość rzadkie ciasto. Rozlej je na 3 okrągłe formy o średnicy 20 cm wyłożone papierem do pieczenia.
Piecz w temperaturze 180˚C przez około 35–40 minut. Upieczone ciasta pozostaw przez chwilę w formie, po czym delikatnie oddziel brzegi ciasta od brzegów i ostrożnie wyłóż ciasto na kratkę.

Krem
Serki, miękkie masło, cukier puder i cynamon umieść w misie miksera. Zmiksuj do całkowitego połączenia. W oddzielnej misce ubij na sztywno śmietanę, przełóż ją do masy i wymieszaj delikatnie szpatułką. Jeśli masa wydaje się nieco zbyt rzadka, wstaw ją na chwilę do lodówki, żeby nieco stężała.
Żeby złożyć ciasto, wyłóż jeden z krążków ciasta na paterę i posmaruj 1/3 kremu. Na to wyłóż kolejny blat ciasta, znów krem i przykryj ostatnim blatem. Na wierzch wyłóż pozostały krem, najlepiej posługując się szprycą z ozdobną końcówką. Ułóż gruszki, w całości lub kawałkach, wciskając je delikatnie w krem.

Tekst i zdjęcia: Małgorzata Wołoszyn
Blog: brunetkawkuchni.com