Na wschodzie bez zmian – Rioja i Álvaro Palacios

tekst ukazał się w „CW” 97, luty – marzec 2019 | kup ten numer | prenumerata | e-wydanie

wina Álvaro Palacios
wina Álvaro Palacios: Les Terrasses, Pétalos del Bierzo, La Vendimia Roble, Moncerbal, La Montesa Reserva Especial, Villa de Corullón, Camins del Priorat

Matecznikiem licznej winiarskiej rodziny Palaciosów jest Alfaro położone w dawnym okręgu RiojaLa Rioja – Hiszpania – reg. winiarski w pn.-środ. Hiszp... Baja, który od nowego roku nazywa się Riojahiszp. czer. DOCa z regionu Rioja, prod. z wszystkich czerw.... (...) Oriental. To największa i najbardziej na wschód wysunięta część regionu, najczęściej pogardzana za to, że jest tu najcieplej, zaś w winogradach dominuje garnacha, kiedy wszyscy najbardziej cenią w riojańskim kupażu tempranillo. Jednak większość tych tez jest dęta.

Rzut oka na mapę i już widzimy, że Rioja Wschodnia znajduje się daleko w interiorze, zaś wiele słynnych apelacji, jak choćby Penedès czy Priorat leży na wybrzeżu lub niemal wpada do morza. I w głębi, i na wybrzeżu robi się wybitne rzeczy zarówno z tempranillo, jak i z garnachy. Zależy od… winiarza.

Rioja dla koneserów. Wyprawa do 10 najważniejszych winiarni w regionie prowadzona przez Dorotę Romanowską.

La Montesa jest zbudowana na garnachy, z dodatkiem tempranillo, mazuelo i graciano. Ale tutaj warto dodać, że Álvaro Palacios jest bodaj największym ekspertem od garnachy właśnie, a jego garnacha – L’Ermita z Prioratu – jednym z najlepszych i najdroższych win świata.

La Montesa Crianza
La Montesa Crianza(hiszp.) pielęgnacja, wzrost, dojrzewanie, okres dojrzewani... (...)

La Montesę wypuszcza się, kiedy jest gotowa – to typowe winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) do picia już, ale spokojnie może poleżeć kilka lat (tak do dziesięciu). Praktyczni Amerykanie o takim winie mówią „consumer-friendly wine” – wino przyjazne dla konsumenta. Są tu czerwone owoce, ale i nutki korzenne, beczkowa wanilia oraz soczysta kwasowość i owocowość w ustach. Ta „przyjazność” oraz nowoświatowa nowoczesność przejawia się również i w tym, że największą radość uzyskujemy pijąc La Montesę samą, nawet nie medytacyjnie – ot tak po prostu, jak i bawiąc się w dziesiątki połączeń z potrawami.

Kolejne roczniki wina były dokładnie „rozpracowywane” przez wszystkich uznanych ekspertów i nigdy nie otrzymały poniżej 90 punktów. I ja takie mam wrażenie, że jest to dobre wino, dlatego, że po prostu jest dobre. I to u Palaciosa się nie zmieni, nawet gdyby zerowy południk w Greenwich po Brexicie miał iść przez Skierniewice.

wina Álvaro Palacios
wina Álvaro Palacios – kliknij na obrazek i zobacz wszystkie w sklepie

VinePair o Pétalos 2016

„Palacios, słynnny ze swych czerwonych win z regionu Priorat, zaczął produkować wino w Bierzo dwie dekady temu, co przyczyniło się do popularyzacji tego regionu na winiarskiej mapie Hiszpanii. Czerwone wina ze stosunkowo małego regionu Bierzo położonego w północno-zachodniej Hiszpanii należą do mniej znanych, ale zarazem jednych z ciekawszych w Hiszpanii. To tutaj głównym uprawianym szczepem jest rdzenna mencía, której wina charakteryzują się głębią i przyjemną mineralnością.

Czerwone wina z Bierzo nie są przy tym winami lekkimi i łatwymi do picia, ale nie przytłaczają też swoją intensywnością. Są gdzieś pomiędzy, uderzając skoncentrowanym bukietem i zaskakując swoją świeżością, co czyni je doskonałymi winami do łączenia z potrawami.

Pétalos del Bierzo
Pétalos del Bierzo

Tak też jest w przypadku wina Pétalos z 2016 roku. Wykonane w 100% z odmiany mencía rozwiewa wszelkie wątpliwości dotyczące pojęcia mineralności w winie. Mocne, skoncentrowane, o intensywnym bukiecie złożonym z aromatów czerwonych i czarnych owoców leśnych, fiołków i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Wyczuwalne są też nuty przypraw i kawy.

Dzięki swej tanicznej budowie wino to świetnie łączy się z daniami mięsnymi: pieczeniami, grillowanymi mięsami czy gulaszami. Wspaniale nadaje się także do aromatycznych dań i dojrzewających serów.

Pétalos to wino niezwykle wyrafinowane i zarazem subtelne, dzięki czemu daje szansę na poszerzenie horyzontów i skłania do refleksji nad winem właśnie.”

tłum. Marta Gorajska

źródło: międzynarodowy portal winiarski VinePair.com

Alvaro Palacios wyróżniony przez Decantera