Największe dziedzictwo Hiszpanii

Vega Sicilia jest zarejestrowana w Consejo Regulador pod numerem 001. To za zasługi. Jej wina – uznawane za jedne z najlepszych w Hiszpanii – są zawsze wymieniane w czołówce światowej.

Nie należy do firm zdobywających punkty za nowoczesność czy nowinkowość – to raczej połączenie dobrze rozumianej tradycji z bardzo dokładnym oglądem współczesności.

To pierwsze wielkie hiszpańskie grand cru(fr.) zbiór, obszar uprawy, parcela, działka.Przeważnie n..., kiedyś jedyne, dziś już w dobrym towarzystwie. Przyjmuje się, że Vega Sicilia mogłaby sprzedawać od ręki cztery razy więcej wina, choć niektórzy mówią, że to szacunki dość znacznie zaniżone. Spis oczekujących o wieloletnich, dziedziczonych tradycjach bycia na liście kupujących jest bardzo długi. Są też tacy, którzy zapisują się na listy rezerwowe, licząc, że ktoś z pierwszej listy z jakichś powodów zrezygnuje. Ale takich powodów nigdy nie ma.

Skąd tu pinot noirjedna z najbardziej rozpowszechnionych i najstarszych czerwo... (...)?

Wszystkie trzy wina Vegi oparte są na tempranillo ciętym tradycyjnie na głowę. Dodatkiem są odmiany międzynarodowe, ale ich łączny udział nie przekracza magicznej liczby 20 procent. Odmiany te prowadzone są systemem guyota. Historia tej najszacowniejszej z hiszpańskich bodeg zacząła się zaledwie 150 lat temu, ale jest równie niezwykła jak jej wina. Kiedyś ziemie te należały do potomków władców Królestwa Obojga Sycylii, stąd w nazwie Sicilia. Vega – to dolina nad rzeką. W 1859 roku Don Eloy Lecanda Chaves został obdarowany przez swego bogatego ojca dwoma kawałkami ziemi, z których jeden stanowiła dzisiejsza Vega Sicilia. Oficjalnie uznaje się jednak, że winiarnia powstała w 1864 roku, kiedy młody właściciel powrócił ze szkół z Bordeaux, przywożąc łozy odmian takich jak cabernet sauvignonfrancuska, klasyczna, najbardziej rozpowszechniona i popular... (...), merlotjedna z bardziej rozpowszechnionych i popularnych czerwonych... (...), carménère(hiszp. czarne liście) francuska odmiana czerwonych winogro... (...) i… pinot noir. Do dziś trwają spory i kawiarniane dywagacje, kto mógł w owym czasie uprawiać ten szczep nad Żyrondą. Także w Vega Sicilia to już zupełna przeszłość. Wszystko wskazuje na to, że w przeciwieństwie do swego ojca Don Eloy Lecanda Chaves nie był człowiekiem sukcesu, choć jego wina zdobyły już pewną reputację. W 1903 roku wytwórnia zmieniła właściciela i przeszła w ręce Antonio Herrero, który wyprowadził ją z cienia, zdobywając wiele międzynarodowych nagród. Wtedy także zaczął się eksport win, które zadomowiły się wśród najlepszych na światowych rynkach. Pierwsze winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) pod nazwą Vega Sicilia rozlano do butelek w 1915 roku.

Ekscentryczni właściciele

W następnych dekadach winiarnia wielokrotnie zmieniała właścicieli – była wykupowana lub przejmowana za długi, zanim w 1982 roku przeszła w ręce rodziny Álvarez. Jeszcze w latach 20. i 30. trzeba było być wielkim przyjacielem właścicieli i mocno nalegać, by dostać kilka butelek wina. Ekscentryczni posiadacze zadowalali się nagrodami na światowych wystawach i wielkim międzynarodowym uznaniem. Wielką zasługą Vegi jest m.in. zachowanie malbeka jako odmiany dopuszczonej w ramach apelacji. W czasie powstawania apelacji winogrady Vegi porastało (i tak jest do dziś) nieco krzewów tej odmiany, co powodowało, że albo malbecfrancuska odmiana czerwonych winogron uprawianych głównie ... (...) będzie uwzględniony w rygorach apelacyjnych, albo Vega znajdzie się poza DO. Wyszło na to pierwsze. Tak naprawdę Vega Sicilia miała pierwotnie numer 011, a niższy został jej podarowany przez zaprzyjaźnioną kooperatywę Protos, zarejestrowaną właśnie pod numerem 001.

 

Bodegas y Viñedos

Vega Sicilia

 

Hiszpańska firma winiarska z siedzibą

w Valbuena de Duero (prowincja Valladolid),

w regionie Ribera del Duero.

 

Winnice – 230 ha (razem z Alión, z czego

110 ha przypada na Alión i 120 na Vega

Sicilia).

Całość posiadłości – 1 tys. ha.

Właściciel – Pablo Álvarez Mezquiriz.

Enolog – Xavier Ausás López de Castro

(wcześniej – Mariano García, a przed nim

Don Jesus Anadon).

Uprawiane odmiany – tempranillo,

cabernet sauvignon, merlot i malbec.

Wina – Único, Valbuena, a ostatnio Único

Reserva Especial.

Firmy należące do Vega Sicilia – Alión

(Ribera del Duero, leżąca 3,5 km od Vegi),

Pintia (Toro), Oremus (Tokaj) oraz nowa

inwestycja w regionie RiojaLa Rioja – Hiszpania – reg. winiarski w pn.-środ. Hiszp....