Pionierzy winiarstwa łączą swoje siły: Michel Rolland i Javier Galarreta stworzyli wspólnie trzy autorskie wina z najlepszych hiszpańskich siedlisk Riojy, Ruedy i Ribery del Duero.
Najbardziej znany na świecie konsultant i latający winemaker(ang.) twórca, kreator wina.Termin szeroko określający os... (...) Michel Rolland – oraz jeden z pionierów hiszpańskiego winiarstwa, założyciel grupy ARAEX-Spanish Fine Wine Javier Galarreta, stworzyli wspólnie trzy autorskie wina z najlepszych hiszpańskich siedlisk Riojy, Ruedy i Ribery del Duero.
Obaj winiarze – pozornie – wywodzą się z różnych tradycji winiarskich. Rolland, Człowiek Roku magazynu „Czas Wina” z 2012 roku jest kojarzony z nowoczesnością, z Francją i Argentyną, gdzie ma w sumie kilka winiarni oraz dziesiątkami wytwórni, którym doradza na wszystkich kontynentach. I choć główne jego winiarnie znajdują się w Bordeaux, regionie na wskroś tradycyjnym, to nikomu nawet przez myśl nie przejdzie, by łączyć go ze tamtejszym skostniałym system. Do tego stopnia, że potrafi odrzucić apelację dla któregoś swojego wina, i zrobić stołowe, jeśli uzna, że to z korzyścią dla wina – jego renoma, a nie apelacjakontrolowana nazwa pochodzenia.. sprzedają wina.
Z kolei Javier Galarreta to prawdziwy pionier i tytan pracy. Na bazie swojej wytwórni w Riojahiszp. czer. DOCa z regionu Rioja, prod. z wszystkich czerw.... (...) ponad dwadzieścia lat temu stworzył najważniejszą dziś grupę winiarska Hiszpanii ARAEX – „spółdzielnię” skupiającą najlepsze rodzinne wytwórnie z Riojy, która ciągle się powiększa, ale kryteria wstępu są bardzo ostre. Gdy odniosła sukces – wrócił do pomysłu i założył grupę Spanish Fine Wines, skupiającą z kolei winiarnie dobierane na zasadzie tych samych kryteriów, ale spoza Riojy, jednak także z północnej Hiszpanii. Wszystkie ulokowane są w klasycznych regionach, ale często są super nowoczesne i poszukują nowoczesnych rozwiązań.
Panowie zrobili do tej pory trzy wina i nie wiadomo, czy ich portfolio będzie poszerzane. Wszystkie mają w nawie symbol R&G oraz nazwiska twórców. Co ciekawe, nazwisko Rollanda po raz pierwszy w historii pojawia się na etykiecie! Dwa wina czerwone pochodzą z rocznika 2010, zostały zrobione wyłącznie z tempranillo, oba dojrzewały po 10 miesięcy w beczkach, z tem że ribera we francuskich, a riojaLa Rioja – Hiszpania – reg. winiarski w pn.-środ. Hiszp... w amerykańskich. Winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) z Ruedy zrobiono w 2013 roku. W sieci pojawiają się pierwsze notki, tylko Guía Peñín już oceniła wszystkie na 92 punkty. Najbardziej zaskakujące jest to, że wina będą sprzedawane w przedziale 10-15 euro za flaszkę. Rolland pytany na konferencji prasowej, co stoi za jego światowym sukcesem, odpowiedział, że ma raptem trzy zasady: „1. Praca, 2. Praca, 3. Praca…”
Wojciech Gogoliński, żródło: „Decanter”