Kolejna odsłona najważniejszej imprezy w Polsce integrującej branże winiarską, gastronomiczną i hotelarską, czyli Targi HORECA®/ GASTROFOOD/ ENOEXPO® odbędzie się w dniach 16–18 listopada 2022 w EXPO Kraków. Organizatorzy przygotowali wiele atrakcji w ramach rozbudowanego programu szkoleniowo-warsztatowego, nie zabraknie pokazów, konkursów i degustacji, a przede wszystkim spotkań z szefami kuchni, sommelierami, baristami i ekspertami z branży HoReCa.
Oprócz kompleksowego wyposażenia oraz sprzętu dla hoteli i restauracji, na targach znajdziemy produkty spożywcze i napoje w tym winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...), piwo oraz alkohole rzemieślnicze dla sektora HoReCa i handlu. Podążając za najciekawszymi trendami w winiarstwie, zwrócimy uwagę na wina naturalne, które są wyznacznikiem zmieniającego się podejścia winiarzy do uprawy winorośli. W ramach Akademii Wina ENOEXPO® podczas degustacji i prezentacji będzie można dowiedzieć się więcej o certyfikacji, sposobach uprawy oraz spróbować tego typu win z różnych krajów w tym także polskich. Będziemy je łączyć z dziczyzną, bo kuchnia myśliwska jest tematem przewodnim strefy pokazowej Targów HORECA®/GASTROFOOD. Kucharze coraz chętniej sięgają po dziczyznę ze względu na jej wyjątkowe walory żywieniowe: jest to produkt naturalny, chudszy i dużo zdrowszy niż mięso zwierząt hodowlanych. Zdaniem Adama Chrząstowskiego, wybitnego szefa kuchni – rzeczywiście jemy bardzo dużo mięsa i sam po sobie wiem, że trudno z pewnych nawyków zrezygnować, ale myślę, że taki świadomy wybór czegoś co jest lepsze, zdrowsze, bardziej organiczne pozwoli nam przede wszystkich zachować zdrowie.
Wstęp na targi jest bezpłatny dla gości branżowych pod warunkiem rejestracji online do 15 listopada: enoexpo.krakow.pl
(red.)