Naucz się Kalifornii

Naucz się Kalifornii

Kalifornia, mimo że nie jest osobnym państwem, zostawia w cuglach, zarówno pod względem gospodarczym jak i winiarskim, niejeden kraj. Dość powiedzieć, że ten słoneczny stan to piąta gospodarka świata i czwarty po „wielkiej trójce” (Włochy, Francja i Hiszpania) producent wina na świecie. Jeśli chcesz lepiej zrozumieć fenomen Kalifornii, sprawdź w jak łatwy sposób możesz dowiedzieć się więcej o tym regionie.

Trudno jest odpowiedzieć na pytanie: jakie są wina z Kalifornii nie zadając kolejnych. Z której części Kalifornii? Z południa czy z północy? Z Sonoma czy Santa Barbara? Znad oceanu czy z głębi lądu? Podobnie jak w przypadku dobrze nam znanych potęg europejskich, Kalifornia dziś to różne style, odmiany, terroir i filozofie tworzenia win – żeby się w tym połapać, trzeba liznąć nieco wiedzy.

Nadarza się ku temu świetna okazja zarówno dla profesjonalistów, jak i osób zainteresowanych winem hobbystycznie. California Wines Institute stworzyła bardzo ciekawy program e-learnigowy, wsparty przez degustacje win „w realu”. Czterostopniowy kurs wprowadza krok po krok w historię winiarskiej Kalifornii, jej uwarunkowania naturalne i kulturę wina. Dzięki kursowi łatwiej będzie poruszać się po regionach i apelacjach AVA i przede wszystkim zapoznać się z najlepszymi producentami i ich winami.

Teoretyczną część kursu uczestnik przerabia samodzielnie on-line, w najlepszym dla siebie czasie i miejscu, korzystając z serwisu CapstoneCalifornia.com. Po zarejestrowaniu, zapoznaje się z materiałami przygotowanymi przez ekspertów (m.in. Evan Goldstein MW, Jancis Robinson MW): tekstami, filmami, mapami i grafikami. Po każdej lekcji (trzeba je wykonywać po kolei) można sprawdzić stan swojej wiedzy rozwiązując testy. Twórcy szkoleń założyli, że nauka w pierwszej części nie powinna zająć więcej niż 6 godzin. Dla porównania uczestnicy kursu na poziomie czwartym będą musieli poświęcić już ok. 125 godzin na realizację zawartego w nim programu. Każdy kolejny poziom kursu rozszerza wiedzę nabytą wcześniej, dlatego należy pokonywać stopniowo kolejne jego etapy i nie można np. rozpocząć swojej przygody z Capstone California od poziomu trzeciego.

Uczestnicy kursu Level 1 spotkają się na sześciogodzinnej degustacji, którą (w kilku miastach w Polsce) poprowadzi we wrześniu 2021 Adam Pawłowski MS. Ta część będzie odbywała się w języku polskim. Materiały na platformie cyfrowej są udostępniane po angielsku (do wyboru również hiszpański, francuski oraz chiński). Każdy z poziomów kursu wieńczy egzamin, po którego zdaniu otrzymujemy międzynarodowy certyfikat.

Naucz się Kalifornii Adam Pawłowski MS
Adam Pawłowski MS

Warto zajrzeć na capstonecalifornia.com nie tylko w sprawie kursów – to prawdziwa skarbnica wiedzy na temat win kalifornijskich, z której można korzystać bez żadnych opłat.

Zapisy na kurs (poziom I i II) już ruszyły. Więcej informacji w języku polskim na stronie adampawlowskims.pl/capstone/

Inauguracja programu w Polsce odbyła się on-line 29 marca. Degustację świetnych ośmiu win kalifornijskich poprowadził Adam Pawłowski MS.

  1. De Loach, Pinot NoirPinot noir należy do wielkiej rodziny rodziny pinotów i&nb... 2018, Russian River Vally. Winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) spędziło 10 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego, z czego 20% wina leżakowało w nowych beczkach. Wino o delikatnym kolorze. Bogatebogate – termin degustacyjny na określenie wina, w który... (...) w aromaty czerwonych owoców (truskawka, wiśnia i żurawina). W ustach harmonijne, eleganckie. Dzięki wyrazistej kwasowości, dobrze połączy się z tłustymi potrawami. Idealne do kaczki. Średnia naszych ocen: 88
  2. Au Bon Climat Knox Aleksander 2016, Santa Maria Valley (Santa Barbara County). Pinot Noir ze zdecydowanie cieplejszego niż Sonoma regionu. Wino spędziło 22 miesiące w używanych beczkach francuskich. Czerwono-ceglany kolor. W nosie zapach gotowanych truskawek i konfitur z leśnych owoców oraz aromat przypraw. W ustach wyczuwalna lekka ziemistość. Finisz obfituje w aromaty kojarzące się ze ściółką leśną. Średnia naszych ocen: 90
  3. Gnarly Head, Old Wine Zinfandelczerwona odmiana winogron uprawiana głównie w Stanach Zjed... 2018, Lodi. Do produkcji wina użyto owoców pochodzących z krzewów Zinfandela w wieku od 40 do 80 lat (winiarnia słynie z jednych z najstarszych krzewów w Kalifornii). Leżakowane w beczkach francuskich i amerykańskich. Uwodzi aromatami jeżyn, porzeczki (gotowane owoce) i goździków. W ustach sporo słodyczy, nieco nut tostowych i naprawdę dobra kwasowość. Propozycja idealna do żeberek w sosie BBQ. Ocena: Średnia naszych ocen: 89. Wino z oferty Centrum Wina
  4. Ironstone Reserve, Zinfandel 2018, Lodi. dojrzewane we francuskich beczkach. Piękny aromat wiśni, ciemnych owoców leśnych i korzennych przypraw, takich jak goździki i gałka muszkatołowa. W ustach bardzo skoncentrowane, pełne i o gładkich taninach. Bardzo harmonijne. Świetnie skomponuje się z dziczyzną z dodatkiem owocowych sosów, ale także gorzką czekoladą. Średnia naszych ocen: 89. Wino z oferty Wine Avenue
  5. Austin Hope, Cabernet Sauvignonfrancuska, klasyczna, najbardziej rozpowszechniona i po... 2018, Paso Robles. Bardzo gorące i suche siedlisko, w którym cabernet świetnie się odnajduje. W nosie wyjątkowo bogate, czarujące aromatem czarnej porzeczki, śliwki, wanilii i lukrecji. Do leżakowania użyto 25% nowych oraz 75% starych beczek francuskich. Śliwka w czekoladzie i lekko apteczne smaki w końcówce. Zasługuje na towarzystwo steka z wysokiej jakości wołowiny. Średnia naszych ocen: 91.
  6. Louis M.Martini, Cabernet Sauvignon 2017, Napa Valley. Wino wyprodukowane w winiarni kalifornijskiego pioniera i innowatora. Leżakowane zarówno w amerykańskim, jak i francuskim dębie. Aromat konfitury z czarnej porzeczki, gałki muszkatołowej i kokosa. W ustach nieco suszonych owoców, wyrazistych tanin. Wyróżnia się bardzo długim finiszem. Średnia naszych ocen: 88. Dystrybutorem jest CEDC
  7. Ridge, Monte Bello, Cabernet Sauvignon 2018, Santa Cruz. Kultowy producent i świetne wino z dodatkiem merlotMerlot to jedna z najbardziej znanych i rozpowszec... i petit verdot. Leżakowane 18 miesięcy w dębie amerykańskim. Ciemny kolor wędzonej śliwki, nos bogaty w wanilię, kokos i czarny pieprz. Rześkie, ale bardzo krągłe i przyjemnie wypełniające usta. Gęste od owoców i akcentów czekoladowych. Smakowałoby wybornie w połączeniu z kotlecikami jagnięcymi. Średnia naszych ocen: 94. Dystrybutor Winkolekcja
  8. Silver Oak(ang.) dąb.., Cabernet sauvignon 2016, Alexander Valley. Cabernet sauvignon z domieszką merlota i petit verdot. Wino leżakowane w dębie własnej produkcji, 50% w nowych beczkach. Oryginalny bukiet czarnych owoców, koperku i nut asfaltowych. Wino o dużej głębi owocu, świetnej kwasowości i lekko pikantnym finiszu. Średnia naszych ocen: 91.