Jeśli książka kucharska nosi tytuł Mamma Mia, to bez dwóch zdań natkniemy się w niej na osobiste relacje z tytułową mammą i jej domową kuchnią, oczywiście we włoskim, pełnym emocji i uczuć wydaniu.
Mamma Mia. Prawdziwa kuchnia włoska Cristiny Bottari to zbiór wspomnień o szczęśliwym dzieciństwie spędzonym przy kuchennym stole, wspomnień przywoływanych smakami, aromatami i kulinarnymi przepisami. Przepisy ułożone są zgodnie ze wskazówkami obiadowego zegara Italii: przystawki, pierwsze dania itd. Znalazło się również miejsce dla przetworów oraz na praktyczne rady, których w kuchni nigdy za wiele.
Na okładce wydawca wspomina skromnie, że mamy do czynienia z „najlepszą na świecie książką kucharską poświęconą kuchni włoskiej”, zdobywczynią nagród w międzynarodowych konkursach. Nie wchodząc w rozważania nad ulotnością oceny „najlepsza” w świecie, w którym co kwadrans publikuje się książkę o włoskich przysmakach, przyznaję, że pozycja Cristiny Bottari ma wiele zalet. Cechuje ją wydawnicza staranność, uroda autentycznych, wyrwanych z rodzinnego albumu zdjęć, przejrzystość opisów dań i sposobów ich przygotowania.
Przepisy zaś naturalnie krążą wokół dobrze znanych włoskich „evergreenów”, jednak co chwila zaskakują – a to ciekawym połączeniem smaków, a to niesztampową formą podania. Widać że mamy do czynienia z kuchnią autorską, czyli praktykowaną przez babki, ciotki i matki modyfikujące podług własnego uznania, talentu i możliwości finansowych znane od wieków przepisy.
Różnorodność to kolejna zaleta tej publikacji. Mnie szczególnie spodobała się obfitość dań bezmięsnych z ciecierzycą, soczewicą, fasolą i warzywami w rolach głównych.
Jeśli omlet z boćwiną nie podnosi Wam ciśnienia, czekają króliki, antrykoty i combry, a także morskie przysmaki. Do wielu dań autorka dobiera świetne sosy oraz wina. Oczywiście włoskie.
Zapraszam do odwiedzenie bloga wino-i-kuchnia.blogspot.com – w sierpniu pojawią się tam dania z książki Mamma Mia.
Mamma Mia. Prawdziwa kuchnia włoska
Cristina Bottari
Wydawnictwo Publicat
Poznań 2013
Cena: 59 zł