Niech żyje róż!

Siedzę na tarasie mego domu w Santiago w wiosenny dzień, w quasi-śródziemnomorskich klimatach, to jest z sałatką caprese i chłodnikiem gazpacho. Jakie winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) chcę wybrać?

Na białe się nie skuszę, bo to nie te obszary smakowo-aromatyczne, czerwone, nawet najmłodsze, to wciąż za dużo struktury. Oczywiście wybiorę wino różowe – wspaniałego towarzysza letniej kuchni i to nie tylko tej opartej na pomidorach.

Wina różowe, dotąd niedoceniane albo traktowane jako alternatywa czy swoisty łącznik między białymi i czerwonymi, wchodzą obecnie w erę szacunku i świadomego wyboru. Konsumenci rozpoznają w nich jeszcze jeden styl wina, którego nie ma potrzeby oceniać czy porównywać z innymi. Trzeba go zrozumieć i do woli wykorzystywać jego potencjał. Róż w szkle zaczyna coraz żywiej funkcjonować w wyborach winiarskich młodych ludzi, którzy dostrzegają jego zalety: orzeźwia i gasi pragnienie jak wina białe, jest przy tym o wiele bardziej wyrazisty i przedstawia odmienną paletę aromatów: porzeczki, maliny, truskawki, jeżyny, wiśnie, granaty, mango i brzoskwinie, a także drobne kwiaty – róże, fiołki, peonie czy frezje. Czasem zdarzają się i przyprawy.

Fot. geishaboy500W wielu zakątkach winiarskiego świata znaleźć można wina w kolorze fuksji, arbuza, malin, aż po barwę łososiową, pąsową, pudrową czy róż wenecki. Produkuje się je z przeróżnych odmian, co dodatkowo rozszerza gamę charakterystycznych aromatów. Są wśród nich: grenache, cabernet sauvignonfrancuska, klasyczna, najbardziej rozpowszechniona i popular... (...), sangiovesewłoska odmiana czerwonych winogron.Jest to jedna z najważn... (...), syrah czy pinot noirjedna z najbardziej rozpowszechnionych i najstarszych czerwo... (...).

Z oferty europejskiej warto zapoznać się z klasykami tematu, takimi jak „Francuzy” z Doliny Loary (mocno owocowe, eleganckie i subtelne) lub radosne i świeże côtes de provence i bandol lub roséfrancuski termin określający wino różowe, który zrobił... (...) z nutami orzechów, migdałów oraz ziół z Doliny Rodanu. Różowi „Hiszpanie”, pełni owoców, mocno wytrawni, a zarazem orzeźwiający, pochodzą z Nawarry i Riojy.

Także w Nowym Świeciepopularne, zbiorcze określenie pozaeuropejskich państw win... można znaleźć przednie różowe wina: w Australii – mocne, wyraźne i zaczepne, w Stanach Zjednoczonych, na przykład, przyjazny, pełen truskawek i moreli zinfandelczerwona odmiana winogron uprawiana głównie w Stanach Zjed....

Ważną zaletą win różowych jest także to, że można to samo wino podać jako aperitifnapój alkoholowy (rzadziej bezalkoholowy) podawany przed po... (...), towarzysza głównych posiłków oraz dodatek do deseru. I gwarantuję, że biesiadnicy będą przeszczęśliwi. Jedyny sekret tkwi w takim skomponowaniu menu, aby każdy jego aspekt harmonizował właśnie z winem różowym. Przystawki tudzież przekąski idealne do letniego różu to łagodne sery (brie lub camembert), wariacje z szynki, łososia czy małe „co nieco” ze wspominanymi już pomidorami. Ostatecznie może być po prostu pajda chleba z pomidorem.
Gdy goście głodnieją, czas na konkrety. Do różowego? Proszę bardzo! Kaszanka z grilla, zupa jarzynowa w stylu minestrone, de volaille z kurczaka, a może i swojski schabowy! Wino różowe lubi dania letnie, proste w smakach, zwłaszcza warzywne. Jednym z nich jest ziemniak, który sprawdza się objęciach różu zarówno w sałatce ziemniaczanej, jak i plackach.

Proste spaghetti z sosem pomidorowym także wydobędzie swoją urodę, gdy poda się je z winem różowym. Desery takie jak tarta z owocami, galaretka, sernik na zimno z sezonowymi owocami czerwonymi czy sorbet wprost uwielbiają się prezentować w akompaniamencie wina różowego.

By zatem życie było przyjemniejsze, warto wprowadzić w nie trochę różu, oczywiście tego w kieliszku.

Anna Smolec

 

Róż różowi nierówny

Winami różowymi nazywamy wina już nie białe, a jeszcze nie czerwone. Tymczasem między bielą a czerwienią rozciąga się fascynujące spektrum barw. Mamy więc specjalną kategorię wina szarego (vin gris) o odcieniu łososiowym oraz wino o barwie oka martwej kuropatwy (oeil de perdrix), bladoróżowawe, powstające z odmiany pinot noir, i wreszcie wina różowe w sensie właściwym (rose, rosado, rosato), z których słynie do dziś Nawarra, Riojahiszp. czer. DOCa z regionu Rioja, prod. z wszystkich czerw.... (...), Prowansja czy loarskie Anjou.

Między klasycznym różem a winem czerwonym ważne miejsce zajmują wciąż wina typu clairet (Hiszpanie odróżniają je od swoich rosados, używając podobnej nazwy clarete, choć dziś już nie stosuje się jej na etykietach). Są to właściwie wina czerwone, ale o bardzo jasnej barwie i wysokiej przejrzystości. W niemieckiej Wirtembergii, Szwajcarii i na Węgrzech ten typ wina określa się mianem schillerwein.

Michał Bardel