Niemcy pobili Wiedeńczyków

Dokładniej mówiąc: grüner veltlinerem, który okazał się świetnie zbalansowany, z doskonałą harmonią pomiędzy słodyczą a kwasowością. Degustacja odbyła się 20 lipca w Wiedniu i zapoczątkowała spotkania, mające ocenić jakość grünera na świecie.

Zgłoszono 9 win z Austrii, 8 z Nowej Zelandii, 4 z Czech i USA, po 3 z Niemiec, Słowacji i Australii, 2 z Węgier i po jednym z Włoch i Argentyny. Pojawiły się też 2 porackie nie-grünery ze Szwajcarii.

Organizatorami degustacji byli Dieter Hübler i Laurenz Maria Moser, producenci wina Laurenz V. I choć wygrali Niemcy, to Austria wciąż zajmuje wiodącą pozycję wśród wybranych 12 najlepszych producentów grünera, do których zaliczają się też: Amerykanie, Słowacy, Nowozelandczycy, Australijczycy i Czesi.

Organizatorzy mają nadzieję, że ich pomysł pozwoli odświeżyć nieco grünera i nadać mu trochę bardziej międzynarodowy wymiar. Najbliższe spotkania planuje się w Londynie, Berlinie, USA (może San Francisco, a potem w Dubaju i Hong Kongu.