Zanim 24 maja wieczorem Poznań ogarnie gorączka Nocy Restauracji, organizatorzy zapraszają już od 15 maja na warsztaty kulinarne.
Uczestnicy będą mieli okazję poznać nowoczesne techniki kulinarne i ich zastosowanie w przygotowaniu potraw z regionalnych składników, dostarczonych od najlepszych wielkopolskich producentów. Wejściówki na warsztaty można zdobyć biorąc udział w konkursach organizowanych m.in. na stronie www.nocrestauracji.pl oraz w konkursie magazynu Czas Wina. Szczegóły poniżej.
PROPOZYCJE POZNAŃSKICH SZEFÓW KUCHNI
W Poznaniu w Nocy Restauracji weźmie udział 16 restauracji zaliczanych do najlepszych w mieście. Uczta do późnych godzin nocnych, specjalne menu przygotowane przez szefów najlepszych autorskich restauracji w mieście, pokazy kulinarne i konkursy to tylko niektóre z atrakcji czekających na poznańskich smakoszy. W specjalnym menu nie zabraknie regionalnych specjałów, takich jak typowy dla Wielkopolski drób, jakościowa wieprzowina złotnicka, wyjątkowa wołowina, królik czy wielkopolska jagnięcina. W trakcie Nocy Restauracji goście będą mogli głosować na najlepsze ich zdaniem kulinarne kreacje.
Dania można już podziwiać – wybrane zdjęcia konkursowych dań prezentujemy poniżej. W podpisach zdjęć znajdują się nazwy restauracji, w których je przygotowano. Na zdjęciu powyżej danie z Restauracji Zagroda Bamberska.
Pomocą w nocnej przechadzce po restauracjach będzie przygotowana na to wydarzenie bezpłatna aplikacja (do pobrania ze strony organizatora). Noc Restauracji będzie również odbywać się w Białymstoku i Gdańsku. O szczegółach będziemy informować na naszym profilu FB.
Więcej informacji na stronie www.nocrestauracji.pl oraz na profilu Facebook wydarzenia.
UWAGA! KONKURS!
Do wygrania 4 wejściówki na 4 edycje poznańskich warsztatów :
Data |
Miejsce |
Temat |
Środa, 15.05 godz. 18:00
|
Restauracja Pastela |
unikatowe kreacje z perliczki i królika |
Czwartek, 16.05, godz. 18:00
|
3 Kolory Cafe Bar & Restaurant |
możliwości wykorzystania wieprzowiny złotnickiej do kulinarnych kreacji |
Niedziela, 19.05, godz. 11:00 |
Hugo Restaurant |
nowoczesne techniki kulinarne obróbki wielkopolskiej jagnięciny i królika, gotowanie próżniowe sous vide |
Wtorek, 21.05, godz. 18:00 |
Goko Restauracja Japońska |
Wykorzystanie wielkopolskiej wołowiny i wieprzowiny złotnickiej w ciepłych daniach kuchni japońskiej |
Jeśli chcesz i możesz w podanych terminach wziąć udział w warsztatach:
zaproponuj winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...), które Twoim zdaniem najlepiej pasuje do poznańskich pyr z gzikiem …
Uzasadnij jednym zdaniem swój wybór. Czterech autorów najtrafniejszych (i najzabawniejszych) propozycji będzie mogło uczestniczyć w wybranym warsztacie. Koniecznie dopisz, w którym z warsztatów chcesz wziąć udział. Na odpowiedzi czekamy do 14 maja 2013 pod adresem: redakcja@czaswina.pl. Prosimy o podawanie również kontaktowego numeru telefonu w celu ustalenia trybu odbioru wejściówek. Wejściówki na warsztaty będą imienne.