Nowe restauracje w przewodniku Michelin

Gwiazdkę utrzymała restauracja Atelier Amaro(wł.) gorzki.., symbolem widelca wyróżniono zaś 4 nowe restauracje

Ukazał się Czerwony Przewodnik Michelin „Main Cities of Europe 2015”. Restauracja Atelier Amaro zachowała Gwiazdkę Michelin, którą zdobyła po raz pierwszy w 2013 roku. Dwie warszawskie restauracje, Brasserie Warszawska oraz Butchery and Wine, zostały wyróżnione symbolem Bib Gourmand. Liczba polskich restauracji uwzględnionych w przewodniku wzrosła o 4 lokale.

Do tegorocznego rankingu „Main Cities of Europe” zakwalifikowało się 45 polskich restauracji: 24 z Warszawy oraz 21 z Krakowa – to o 4 lokale więcej niż w roku ubiegłym. W stolicy z rankingu wypadł 1 lokal (Concept), zaś dołączyły 3 nowe (Senses, Salto, Signature). W Krakowie do zestawienia dodane zostały natomiast 2 restauracje (Ed Red, Bianca). Wyróżnionym gratulujemy – lista wyróżnionych restauracji

Dla restauratorów już samo znalezienie się w przewodniku „Main Cities of Europe” jest dużym wyróżnieniem. Gwiazdka Michelin pozostaje natomiast wyrazem uznania sztuki kulinarnej restauracjii jednocześnie największym marzeniem jej właściciela. O uwzględnieniu lokalu w przewodniku decydują inspektorzy Michelin, którzy opiniują i przygotowują rekomendacje. Wizyty inspektorów zawsze pozostają anonimowe, co zapewnia wiarygodność i obiektywizm oceny. Inspektor może ujawnić swoją tożsamość, jednak dopiero po uregulowaniu rachunku. W przeciwieństwie do Gwiazdek Michelin, które przyznawane są kolegialnie, decyzję o umieszczeniu restauracji w przewodniku może podjąć jeden inspektor.

W przewodniku „Main Cities of Europe” restauracjom przyznawane są następujące symbole:

– Gwiazdki Michelin – za walory smakowe potraw (od jednej do trzech gwiazdek)

– Sztućce (Łyżka & Widelec) – za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu (od jednego do pięciu sztućców)

– Bib Gourmand – za stosunek jakości do ceny

Jedna Gwiazdka Michelin oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie to rewelacyjna kuchnia warta odwiedzenia, a trzy – wyjątkowa kuchnia warta specjalnej podróży. Decyzję o uhonorowaniu tym najbardziej prestiżowym tytułem podejmuje kolegialnie aż trzech inspektorów Michelin.

Osobnym wyróżnieniem przyznawanym restauracjom jest Wschodząca Gwiazdka, która oznacza bardzo duże szanse na zdobycie właściwego symbolu w latach kolejnych. Tak właśnie było w przypadku warszawskiej restauracji Atelier Amaro, która rok po otrzymaniu Wschodzącej Gwiazdki zdobyła pełnoprawny tytuł.

Tegoroczna edycja przewodnika „Main Cities of Europe” opisuje restauracje z 46 miast w 20 krajach Europy: Austria (Wiedeń, Salzburg), Belgia (Bruksela, Antwerpia), Czechy (Praga), Dania (Kopenhaga, Aarhus – dołączyło do tegorocznego rankingu), Finlandia (Helsinki), Francja (Paryż, Lyon, Strasbourg, Tuluza), Grecja (Ateny), Hiszpania (Madryt, Barcelona, Walencja), Holandia (Amsterdam, Rotterdam, Haga), Irlandia (Dublin), Luksemburg (Luxembourg), Niemcy (Berlin, Kolonia, Frankfurt, Hamburg, Monachium, Stuttgart), Norwegia (Oslo), Polska (Warszawa, Kraków), Portugalia (Lizbona), Szwajcaria (Berno, Genewa, Zurych), Szwecja (Sztokholm, Goteborg, Malmö – dołączyło do tegorocznego rankingu), Węgry (Budapeszt), Wielka Brytania (Londyn, Birmingham, Edynburg, Glasgow), Włochy (Rzym, Mediolan, Turyn, Florencja).

(źródło: komunikat prasowy Michelin)