Nowe wódki smakowe Potocki

Dwie premierowe wódki smakowe z Wytwórni Potocki to świetna okazja do wypróbowania nowych, choć osadzonych w polskiej tradycji, smaków. Zarówno przy świątecznym stole, jak i podczas towarzyskich spotkań karnawałowych.

W przygotowanym specjalnie na święta zestawie trzech wódek Potocki znajduje się dobrze znana koneserska, czysta Wódka Potocki oraz nowości: Dereń Antoniński i Kmin Kurlandii, o których z entuzjazmem pisał Wojciech Gogoliński: czytaj tutaj.

Poniżej dwa ciekawe przepisy na koktaile na bazie Wódek Potocki, których podanie nie sprawi nikomu kłopotu, a może okazać się świetną zabawą w gronie przyjaciół w czasie świąt i karnawału!

 

Dwipremierowe wódki smakowe z Wytwórni Potocki to świetna okazja, do zaproponowania nowych, choć osadzonych mocno w polskiej tradycji, smaków. Zarówno przy świątecznym stole, jak i podczas towarzyskich spotkań karnawałowych.
W przygotowanym specjalnie na święta zestawie trzech wódek Potocki, znajduje się dobrze znana koneserska, czysta Wódka Potocki oraz nowości: Dereń Antoniński i Kmin Kurlandii, o których z entuzjazmem pisał Wojciech Gogoliński CZYTAJ TUTAJ.
Dereń Antoniński (moc – 39%)
Barwa ciemno-bursztynowa, z pomarańczowymi refleksami. Penetrujący zapach suszonych owoców, derenia, głogu z nutkami róży, tarniny, ziół i korzeni oraz niuansem suszonych śliwek z pestką, rodzynek, winiaku oraz gorzkiej czekolady, co razem daje lekko bakaliowe wrażenie. Smak elegancki, pełny, kwaskowy i lekko ściągający, wzbogacony aromatami wcześniej wyczuwalnymi w zapachu.
Podawać np. do: hiszpańskiej szynki dojrzewającej, serów długodojrzewających,  confit z kaczki, bekonu, pieczonych jabłek, lodów waniliowych z bezą.
Koktail z Dereniem Antonińskim á la ajerkoniak
25 ml Wódki Dereń Antoniński
25 ml Porto Ruby
25 ml Simple Syrop (syrop cukrowy) lub 2 łyżeczki cukru
1 żółtko
Składniki dobrze wymieszać w shakerze z lodem, przelać do kieliszków koktajlowych, dekorować startą gałką muszkatołową. Podawać bez lodu. Doskonały na zakończenie kolacji wigilijnej albo mroźny wieczór przy kominku.
Kmin Kurlandii (moc – 39%)
Kolor jasno-żółtawy z zielonkawymi refleksami. Zapach z wybitną dominantą kminkową, wzbogaconą o aromat anyżkowy, opierającą się na mocnym, cytrusowo-limonkowm kręgosłupie, z wyraźnymi nutkami ziołowymi oraz niuansem mięty, eukaliptusa, kopru włoskiego, kardamonu i pieprzu. Smak kminkowy, cytrusowy, elegancko pikantny i korzenny.
Podawać do: marynowanego łososia, wędzonego węgorza, kawy, czekolady deserowej, lodów karmelowych
Koktail Cumin Sour
50 ml Wódki Kmin Kurlandii
25 ml soku z cytryny
25 ml Simple Syrop (syrop cukrowy) lub 2 łyżeczki cukru
1 białko jajka
Składniki wymieszać i mocno wstrząsać aż do wytworzenia piany. Podawać w niskiej szklance, z lodem, dekorować skórką pomarańczy. Koktail to wariacja na temat dobrze znanego Pisco Sour. Doskonały jako aperitifnapój alkoholowy (rzadziej bezalkoholowy) podawany przed po... (...).

 

Koktajl bożonarodzeniowy

szkło: okrągły kieliszek do szampana

lód: nie

dekoracja: tarta gałka muszkatołowa

składniki:

25 ml Wódki Dereń Antoniński

25 ml Porto Ruby (słodkiewino o dużej zawartości cukru naturalnego lub dodanego..)

25 ml syropu cukrowego (w proporcji 1:1)

1 żółtko

przygotowanie: wstrząsnąć z lodem, przecedzić

 

 

Polecane połączenia dla prawdziwych smakoszy!

na słono: hiszpańska szynka starzona (np. Serrano), twarde, starzone sery (np. Grana Padano), confit z kaczki, boczek

na słodko: pieczone jabłka, lody waniliowe z bezą

Wódkę podawaj w kieliszku do grappy – pamiętaj, by dodać kostkę lodu

 

 

 

 

 

 

 


Orzeźwiający Kmin

szkło: szklanka do whisky (tzw. Rock)

lód: kostki

dekoracja: skórka pomarańczy

składniki:

50 ml Wódki Kmin Kurlandii

25 ml soku z cytryny

25 ml syropu cukrowego (w proporcji 1:1)

1 białko jajka

przygotowanie: wstrząsnąć bez lodu, spienić

 

Polecane połączenia dla prawdziwych smakoszy!

na słono: marynowany łosoś, wędzony węgorz

na słodko: lody kawowe, czekoladowe lub karmelowe i ciemna czekolada

Wódkę podawaj w zmrożonych kieliszkach do wódki

 

 

 

 

 

 

Autorem przepisów na koktajle jest Bram Berthelsen, „Karowa 31”, Warszawa