Dwie premierowe wódki smakowe z Wytwórni Potocki to świetna okazja do wypróbowania nowych, choć osadzonych w polskiej tradycji, smaków. Zarówno przy świątecznym stole, jak i podczas towarzyskich spotkań karnawałowych.
W przygotowanym specjalnie na święta zestawie trzech wódek Potocki znajduje się dobrze znana koneserska, czysta Wódka Potocki oraz nowości: Dereń Antoniński i Kmin Kurlandii, o których z entuzjazmem pisał Wojciech Gogoliński: czytaj tutaj.
Poniżej dwa ciekawe przepisy na koktaile na bazie Wódek Potocki, których podanie nie sprawi nikomu kłopotu, a może okazać się świetną zabawą w gronie przyjaciół w czasie świąt i karnawału!
Dwipremierowe wódki smakowe z Wytwórni Potocki to świetna okazja, do zaproponowania nowych, choć osadzonych mocno w polskiej tradycji, smaków. Zarówno przy świątecznym stole, jak i podczas towarzyskich spotkań karnawałowych.
W przygotowanym specjalnie na święta zestawie trzech wódek Potocki, znajduje się dobrze znana koneserska, czysta Wódka Potocki oraz nowości: Dereń Antoniński i Kmin Kurlandii, o których z entuzjazmem pisał Wojciech Gogoliński CZYTAJ TUTAJ.
Dereń Antoniński (moc – 39%)
Barwa ciemno-bursztynowa, z pomarańczowymi refleksami. Penetrujący zapach suszonych owoców, derenia, głogu z nutkami róży, tarniny, ziół i korzeni oraz niuansem suszonych śliwek z pestką, rodzynek, winiaku oraz gorzkiej czekolady, co razem daje lekko bakaliowe wrażenie. Smak elegancki, pełny, kwaskowy i lekko ściągający, wzbogacony aromatami wcześniej wyczuwalnymi w zapachu.
Podawać np. do: hiszpańskiej szynki dojrzewającej, serów długodojrzewających, confit z kaczki, bekonu, pieczonych jabłek, lodów waniliowych z bezą.
Koktail z Dereniem Antonińskim á la ajerkoniak
25 ml Wódki Dereń Antoniński
25 ml Porto Ruby
25 ml Simple Syrop (syrop cukrowy) lub 2 łyżeczki cukru
1 żółtko
Składniki dobrze wymieszać w shakerze z lodem, przelać do kieliszków koktajlowych, dekorować startą gałką muszkatołową. Podawać bez lodu. Doskonały na zakończenie kolacji wigilijnej albo mroźny wieczór przy kominku.
Kmin Kurlandii (moc – 39%)
Kolor jasno-żółtawy z zielonkawymi refleksami. Zapach z wybitną dominantą kminkową, wzbogaconą o aromat anyżkowy, opierającą się na mocnym, cytrusowo-limonkowm kręgosłupie, z wyraźnymi nutkami ziołowymi oraz niuansem mięty, eukaliptusa, kopru włoskiego, kardamonu i pieprzu. Smak kminkowy, cytrusowy, elegancko pikantny i korzenny.
Podawać do: marynowanego łososia, wędzonego węgorza, kawy, czekolady deserowej, lodów karmelowych
Koktail Cumin Sour
50 ml Wódki Kmin Kurlandii
25 ml soku z cytryny
25 ml Simple Syrop (syrop cukrowy) lub 2 łyżeczki cukru
1 białko jajka
Składniki wymieszać i mocno wstrząsać aż do wytworzenia piany. Podawać w niskiej szklance, z lodem, dekorować skórką pomarańczy. Koktail to wariacja na temat dobrze znanego Pisco Sour. Doskonały jako
aperitifnapój alkoholowy (rzadziej bezalkoholowy) podawany przed po... (...).
Koktajl bożonarodzeniowy
szkło: okrągły kieliszek do szampana
lód: nie
dekoracja: tarta gałka muszkatołowa
składniki:
25 ml Wódki Dereń Antoniński
25 ml Porto Ruby (słodkiewino o dużej zawartości cukru naturalnego lub dodanego..)
25 ml syropu cukrowego (w proporcji 1:1)
1 żółtko
przygotowanie: wstrząsnąć z lodem, przecedzić
Polecane połączenia dla prawdziwych smakoszy!
na słono: hiszpańska szynka starzona (np. Serrano), twarde, starzone sery (np. Grana Padano), confit z kaczki, boczek
na słodko: pieczone jabłka, lody waniliowe z bezą
Wódkę podawaj w kieliszku do grappy – pamiętaj, by dodać kostkę lodu
Orzeźwiający Kmin
szkło: szklanka do whisky (tzw. Rock)
lód: kostki
dekoracja: skórka pomarańczy
składniki:
50 ml Wódki Kmin Kurlandii
25 ml soku z cytryny
25 ml syropu cukrowego (w proporcji 1:1)
1 białko jajka
przygotowanie: wstrząsnąć bez lodu, spienić
Polecane połączenia dla prawdziwych smakoszy!
na słono: marynowany łosoś, wędzony węgorz
na słodko: lody kawowe, czekoladowe lub karmelowe i ciemna czekolada
Wódkę podawaj w zmrożonych kieliszkach do wódki
Autorem przepisów na koktajle jest Bram Berthelsen, “Karowa 31”, Warszawa