Nowoczesny Piemont na chillout

artykuł ukazał się w wersji drukowanej w „CW” nr 93, czerwiec – lipiec 2018

zestaw 6 win Luca Bosio Słodkie Oblicze Piemontu
Artur Boruta poleca: Słodkie oblicze Piemontu.

Nadchodzą upały, moment przyjemnej letniej beztroski, ogrodowe weekendy i generalnie pojmowany chillout. Pomyślałem więc, że tym razem zaproponuję wszystkim coś zupełnie pozbawionego poważnego zazwyczaj charakteru klubowej oferty, aczkolwiek pozostającego w kręgu winiarskich ciekawostek z rasowym pochodzeniem.

Zestaw 6 włoskich win Luca Bosio: Luca Bosio Blush Rose, Luca Bosio Sweet(ang.) słodki.. White Wine, Tropical Mango Moscato, Tropical Passion Fruit Moscato, Tropical Strawberry Moscato, Luca Bosio Sweet Red Wine.

Happy Hour – Szczęśliwa Chwila

Potrzebne składniki:
60 ml Tropical Moscato
30 ml rumu
30 ml ginu
30 ml wódki
Połącz wszystkie składniki w shakerze i przelej do szklanki typu highball.

Tropicana – Tropikalny

Potrzebne składniki:
1 limonka
2 łyżki stołowe cukru trzcinowego
60 ml Tropical Passion Fruit Moscato
30 ml wódki
Limonkę wymieszaj z cukrem trzcinowym, kruszonym lodem, dopełnij Tropical Moscato i wódką.

Sunrise – Wschód Słońca

Potrzebne składniki:
60 ml tequili
30 ml soku z limonki
45 ml Tropical Moscato
odrobina grenadyny
Połącz wszystkie składniki w shakerze, wstrząśnij i przelej do szklanki typu flute.

Italian Sunset – Włoski Zachód Słońca

Potrzebne składniki:
60 ml Tropical Moscato
60 ml wody gazowanej
Napełnij wysoką szklankę lodem; dodaj Tropical Moscato, następnie wodę gazowaną i wymieszaj całkowicie. Udekoruj plasterkiem cytryny.

Passione – Pasja

Potrzebne składniki:
60 ml Tropical Moscato
30 ml soku z marakui
30 ml soku ananasowego
30 ml lemoniady
plasterki marakui do dekoracji
Wymieszaj wszystko prócz lemoniady w shakerze i przelej do wysokiej szklanki typu highball, prawie całkiem wypełnionej kruszonym lodem. Dodaj lemoniadę i udekoruj kawałkiem marakui.

Esotico – Egzotyczny

Potrzebne składniki:
6 świeżych liści mięty
30 ml soku z limonki
2 krople angostury (angostura bitters)
60 ml Tropical Moscato
Połącz wszystkie składniki w shakerze, wstrząśnij i przelej do szklanki typu flute.

Wpadłem bowiem na pomysł stworzenia zestawu dającego zarówno możliwość delektowania się lekko słodkimi winami, jak i będącego bazą do zabawy w koktajle i drinki na bazie dobrego wina. Winem bazowym będzie tutaj nie byle co, ale prawdziwe, klasyczne piemonckie moscato, wytwarzane nie przez byle kogo, bo przez samego Luca Bosio ze słynnej winiarskiej rodziny z Langhe.

Zdziwić może fakt, że Luca zdecydował się na odarcie win piemonckich z płaszcza sławy okrywającego region i postanowił estymę zamienić na młodzieżowo pojmowany fun. Ale Luca jest młody, ma zaledwie dwadzieścia osiem lat. Przy tym utalentowany i lubi swoje zajęcie. Nie chce, by winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) zostało zamknięte w zawężającym się kręgu koneserów, w szczególności boi się o los win piemonckich za kilkanaście–kilkadziesiąt lat. Jak dotąd region ma się świetnie – liczba zamówień z całego świata przewyższa podaż, zatem i średnie ceny tutejszych win przyprawiają o zawrót głowy. Także Luca tworzy osławioną, piemoncką linię win, kontynuując rodzinne tradycje, robiąc trochę nowocześnie, ale jednak klasycznie: baroloczerwone wino włoskie DOCG z regionu Piemont, produkowane z... (...), barbaresco  włoskie czerwone wino DOCG z Piemontu, wytwarzane..., dolcetto… Wykorzystanie moscato do stworzenia produktów łamiących wizerunek nobliwych win z podnóża Alp należy więc traktować jako niepokorny głos młodego pokolenia, który chętnie teraz wszystkim zaprezentuję.

Każde z proponowanych win i koktajli można zaserwować w klasyczny sposób – schłodzić, podać w zwykłym kieliszku; ale dużo ciekawiej jest poeksperymentować z różnymi ingrediencjami i zaskoczyć otoczenie nietypowym smakiem.

Wina słodkiewino o dużej zawartości cukru naturalnego lub dodanego.. wytwarzane są na bazie typowych dla regionu winogron, czyli moscato i brachetto. Wszystkie fermentowane są przez cztery dni w stalowych tankach w niskiej temperaturze, przez co zachowują owocowe aromaty, są bardzo świeże, orzeźwiające – świetnie pasują do serów, orzechów, owoców – ważne, aby podać je mocno schłodzone; do temperatury ośmiu stopni (także czerwone!).

W wypadku koktajli smakowych mamy do czynienia z wyśmienitą mieszanką wina moscato z pochodzącą z Brazylii naturalną pulpą owocową. Brak jest tutaj nieprzyjemnego, sztucznego aromatu owocowego znanego z tanich lodów i za to należy się temu pomysłowi duży plus. Nuty owoców cytrusowych; marakui, banana i guawy są zrównoważone przez wyraźną, odświeżającą kwasowość.

Aby dowiedzieć się więcej o prezentowanych winach, zadzwoń pod numer 535 577 577.