Nowości oraz starzy znajomi

Kolorowo i pachnąco było w tym roku na planecie EuroGastro – wystawcy części poświęconej jedzeniu i napojom dwoili się i troili żeby przyciągnąć uwagę zwiedzających.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Powyżej fragment ekspozycji sieci Selgros, poniżej ryby i owoce morza z hurtowni Aja.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jak co rok, obok firm-gigantów, oferujących specjalistyczny sprzęt do kuchni, linie do produkcji piwa czy kompleksowe zaopatrzenie sklepów i gastronomii, na targach znaleźć można było ciekawe propozycje od mniejszych wytwórców. Swoją premierą na targach miał ser długodojrzewający ze Spółdzielni Mleczarskiej ROTR w Rypinie. Sześciomiesięczny, dość kruchy i delikatny w smaku ser jest jeszcze bezimienny!

Świeże makarony od Fiori Foods

W przestrzeni targów odbywało się konkursowe gotowanie na żywo, któremu kibicowali widzowie. W tym roku debiutował konkurs kulinarny „Smaki dziczyzny”. Grupa młodych kucharzy zmierzyła się z sarnim udźcem – dodatki i pomysły na podanie były absolutnie dowolne. Nad konkursem czuwała komisja złożona z kucharskich sław z Arturem Świerżewskim z restauracji Trylogia, pomysłodawcą konkursu i wielkim admiratorem dziczyzny na czele. Konkurs wygrał Kamil Szulc z Restauracji Jan w Bełchatowie.

Po raz kolejny pod szyldem „Trzy znaki smaku” promowano certyfikowane polskie produkty regionalne. Ambasador akcji, Grzegorz Łapanowski jak zawsze czarował gości dobrym humorem i pysznymi pomysłami na dania wykorzystujące regionalne przysmaki, między innymi Pieknego Jasia z rodowodem.

Niestety, i w tym roku winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) na EuroGastro nie lało się strumieniami. Raptem kilka stoisk winiarskich, na których królowało wino z Italii, nie rozpieszczało ofertą restauratorów czy managerów sklepów. Zorganizowano za to bardzo ciekawy, winiarski program towarzyszący targom: odbył się kurs WSET (I stopień) oraz warsztat poświęcony zwiększaniu sprzedaży wina w restauracjach – obie imprezy poprowadził ze znawstwem Szymon Milas. Na co dzień jak i na EuroGastro sprzedający wino z… Włoch :).

Doskonałe wina, oczywiście włoskie, przywiozła na targi Beata Zdyb (nasz człowiek pod Apeninami). Wśród nich wyróżniały się elganckie supertoscany od Ravazziego.

Prawdziwą małą Italię stworzyli w Warszawie Włosi z Unifood&Wine – organizacji promującej produkty spod znaku Slow Food. Na ich stoisku prócz ogromnej ilości wędlin, serów i oliwy z trudem można było wypatrzeć niedługą półeczkę z winami.

Kto miał ochotę przejrzeć się w krysztale, biegł na stoisko ze szkłem – tu pięknością wyróżniała się nowa linia ekskluzywnych kieliszków Orrefors oferowana przez poznańską firmę Miszczak Tableart.

Wśród alkoholi mocnych na uwagę zasługiwała oferta białoruskiej wytwórni Minsk Kristal z wysokiej jakości wódką czystą i ciekawą linią Belovezhskaya. W linii jest wiele różnych produktów, wśród których wyróżnić można bitters oraz gęsty i aromatyczny balsam. Ciekawe czy bardzo kolorowa stylistyka etykiet przypadnie do gustu polskim klientom?

W klasie alkoholi premium Wódka Dwór Sieraków nie miała jednak sobie równych.

Marka Dictador tym razem czarowała nie rumem, ale karaibską … kawą!

Nie zabrakło gatunkowych herbat – tym razem najpiękniej pachniało na stoisku firmy Newby.

Wśród całej masy cydrów i naturalnych napojów orzeźwiających uwagę przykuwało stoisko, które prócz nich sprzedawało także … idee! Koncepcja social economy ma, według Stefana, młodego i bardzo zaangażowanego społecznie Niemca mówiącego całekiem dobrze po polsku, stać się niebawem trzecią drogą do sukcesu! Ich profil: Odkapsluj euforię …

A na koniec – całe targi gastronomiczne w jednej skrzyneczce. Firma Morning zaproponowała zamknięty w niedużej walizce „Alfabet smaków”, czyli zbiór prawie 200 smaków zamkniętych we flakonikach do stosowania w kuchni. Od ziołowej nudy po aromaty ziemi, mchu, głowy krewetek i foie gras… Gdyby ktoś miał ochotę na sernik o smaku wołowiny – wystarczy dodać kilka kropel specyfiku z buteleczki i gotowe!

Targi EuroGastro odbyły się w Warszawie w dniach 25-27 marca 2015. Za rok 20. jubileuszowa edycja!