W ostatnią sobotę, 6 lutego, odszedł Giacomo Tachis, człowiek-legenda, twórca niemal wszystkiego, co kojarzymy ze współczesnym włoskim winiarstwem.
Od kilku lat starałem się o wywiad z tym słynnym winemakerem i wielokrotnie bywałem bliski sukcesu. Niestety, na przeszkodzie stawało jego zdrowie, wyjazdy na Sycylie lub Sardynię, gdzie – mimo wieku (83 lata) i emerytury – ciągle konsultował. Ja zaś nie śpieszyłem się nadto, bo Tachis wydawał się być wieczny, niezniszczalny, jak każda legenda.
Giacomo Tachis urodził się 4.11.1933 roku w Piemoncie (niedaleko Turynu), i w tym regionie, w słynnej Albie ukończył uznaną szkołę winiarską. Wybrał ją, gdyż znajdowała się ledwie 30 kilometrów od jego domu. Po szkole praktykował w różnych miejscach (także w gorzelni), aż od 1961 roku związał się na całe swoje zawodowe życie z domem Antinorich.
Dopiero w 2010 roku przeszedł na emeryturę. Z ramienia Antinorich od 1968 roku nadzorował również prace winiarskie u jego krewnych, markizów Incisa della Rocchetta w Bolgherimiasteczko oraz niewielki nadmorski obszar i gmina w środko.... W efekcie powstała tam Sassicaianajsłynniejsze wino włoskie należące do grupy tzw. super... (...), a u Antinorich – Tignanello– (Antinori Tignanello) włoskie czerwone wino stołowe (v... i Solaia– toskańskie wino klasy IGT Toscana produkowane przez Ten... – w sumie trzy najsłynniejsze wina ostatnich dekad we Włoszech.
Tachis nigdy nie ukrywał, że największą inspiracją dla jego osiągnięć była podróż do Bordeaux i spotkanie z Émilem Peynaud – wielkim reformatorem powojennego winiarstwa nad Żyrondą. – Kiedy Piero Antinori wysłał mnie do Tenuta San Guido (Sassicaia – wg.), winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) było tam czymś nieokreślonym, beczki leżały gdzie bądź, przemieszane rocznikami […]. Wziąłem więc po trochu sangioveseSangiovese to najważniejszą czerwoną odmianą Włoch. Upr..., caberneta sauvignon, merlota i skupażowałem je – śmiał się po latach.
W roku 2011 został Człowiekiem Roku magazynu „Decanter”. Nawet na emeryturze doradzał w wielu słynnych projektach, m.in. Cantina Santadi (Terre Brune) na Sardynii czy Abbazia Santa Anastasia (Litra) na Sycylii. Na podstawie swych wspomnień napisał książkę Sapere di vino(wł.) wino.. („Poznanie wina”).
Zapisał się na kartach włoskiego winiarstwa jako światowej sławy enolog, twórca włoskiego renesansu winiarskiego, ojciec supertoskanów.
Wojciech Gogoliński
fot. archiwum rodziny Tachis