Zapraszamy na prezentację krakowskiego Wina Świętomarcińskiego 2017 w dzień św. Marcina, patrona winiarzy.
Tradycja picia młodego wina od 11 listopada do Świąt Bożego Narodzenia liczy wiele stuleci. Związaną jest z postacią św. Marcina, którego atrybutami są m.in. dzban (wina) i gęś. Świętomarcińskie winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) zwykle serwuje się z pieczoną gęsią, symbolem urodzaju i dostatku.
Zwyczajowo w dzień jego święta – 11 listopada – po raz pierwszy raczono się młodym winem z bieżącego rocznika. O tej porze bowiem wino zwykle kończy już fermentację i klaruje się. Wtedy też nadchodził czas daniny składanej przez chłopów. Jej istotnym elementem były gęsi, właśnie wtedy najtłustsze i najsmaczniejsze. Na świętego Marcina bez umiaru objadano się gęsiną – była to ostatnia okazja by przed adwentem najeść się do syta.
Dzisiaj również podaje się młode, tegoroczne wina, tradycyjnie do świętomarcińskiej kolacji z pieczoną gęsią. Ten lokalny, ludowy zwyczaj kultywowany jest obecnie przez producentów win w Austrii, Czechach, Słowacji i na Węgrzech. Producenci butelkują specjalne partie młodego „świętomarcińskiego wina”, które jest swoistą odpowiedzią tych regionów na francuskie beaujolais nouveau(fr.) nowe, młode beaujolais.Określenie stosowane w stosun... (...) i włoskie novello(wł.) nowe, nowalijka.Określenie młodego wina..
Dawniej w Polsce również pito młode wina. Winnica Srebrna Góra postanowiła odświeżyć miniony obyczaj i nadając mu nowoczesny charakter, wprowadzić na stałe do kalendarza małopolskich wydarzeń.
W programie 5. Krakowskiego Festiwalu Młodego Wina:
+ Młode wino i najlepsza polska gęsina w ramach akcji Czas na gęsinę
+ Wręczenie Nagród św. Marcina za wyjątkowe zasługi w dziedzinie promocji polskiego wina i tradycji świętomarcińskich (nagroda ma formę statuetki św. Marcina projektu rzeźbiarza Jerzego Kędziory)
+ Koncert zepsołu Sztetl oraz DJ Krzaku (Zjednoczenie Sound System)
+ Inauguracja pomnika świętego Marcina autorstwa Jerzego Kędziory, który wkrótce stanie wśród winnic Srebrnej Góry
+ Producenci naturalnych wyrobów lokalnych (Pstrąg Ojcowski, GAWOR Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja, Tre Storie, LavendziarniaStoki6, ekologiczne tradycyjne sery kozie od Maziejuków)
+ Wieczór poprowadzi Kuba Janicki