Poszukiwanie związków pomiędzy kulinariami i sztukami pięknymi stało za pomysłem dołączenia do programu krakowskiego festiwalu Opera Rara spotkań ze znawcami dobrego smaku.
W ramach tego nowego konceptu Krakowskie Biuro Festiwalowe, organizator festiwalu Opera Rara, zaproponowało cztery poprzedzone koncertami wydarzenia. Dwa z nich już za nami: w Restauracji Pod Różą spotkali się zdobywca Nike i piewca Burgundii Marek Bieńczyk z krytykiem kulinarnym Wojciechem Nowickim a w Bar&Restaurant 13 Bartek Kieżun poprowadził rozmowę z pisarkami i znawczyniami historii kuchni: Tessą Capponi-Borawską (na zdjęciu w środku) i Agnieszką Drotkiewicz.
To spotkanie poprzedził koncert „Il gran teatro del mondo” z włoskimi i hiszpańskimi utworami, pięknie odegrany przez Accademia del Piacere i mistrzowsko odśpiewany prze Robertę Mameli i Juana Sancho. Okazał się doskonałym wstępem do rozmowy na temat renesansowych i barokowych uczt oraz ich koncepcji, dzięki którym spotkania przy stole zmieniały się w polityczne, filozoficzne i artystyczne manifesty. Wspomniany wyżej koncert rozpoczął się od Sinfonia Grave et Gagliarda Salamone Rossiego, który urodził się w maleńkiej Mantui i z tego, nieco zapomnianego dziś miasta, Tessa Capponi Borawska wyruszyła wraz z uczestnikami wieczoru w podróż do fascynującego, wielowymiarowego świata dworskiej kuchni Włoch XV i XVI wieku. Nie zabrakło nawiązań do filmu i literatury – naprawdę smaczny wieczór, szkoda tylko, że tak krótki!
Więcej o tradycji dawnej kuchni włoskiej, spotkaniach w ramach Opera Rara Ze Smakiem i osobie Tessy Capponi Borawskiej napiszemy w kolejnym numerze magazynu „Czas Wina”.
Dziś zachęcam do odwiedzenia Krakowa i udziału w kolejnych dwóch spotkaniach:
2 lutego, 19.30
Restauracja Wierzynek , Rynek Główny 15, spotkanie z Bogusławem Deptułą poprowadzi Aga Kozak
13 lutego, 21.15
Restauracja Wierzynek , Rynek Główny 15, spotkanie Łukasza Modelskiego z Pawłem Bravo
Tekst i zdjęcie Justyna Korn-Suchocka
http://operarara.pl/opera-rara-ze-smakiem