Podróże zawsze łączą się z jedzeniem. Abstrahując od pięknych krajobrazów, malowniczych miasteczek, urokliwych zakątków czy zachwycających dziełami wielkich i małych mistrzów muzeów prędzej czy później każdy pomyśli o czymś do przekąszenia.
Może to być jabłko, kanapka lub jakaś lokalna potrawa, którą chętnie byśmy skonsumowali w niedrogiej, lecz urokliwej knajpce. Pytanie tylko czy w owym miejscu podadzą nam smaczny posiłek czy też zamówione danie okaże się totalnym niewypałem, do tego szkodliwym dla naszego żołądka?
Na szczęście z pomocą przychodzą różnego typu przewodniki kulinarne, które polecają miejsca godne naszych podniebień. Na mapie Polski odnajdziemy więc restauracje rekomendowane przez przewodnik Michelina, lokale oznaczone czapkami Gault&Millau czy znaczkami TripAdvisor. Odnajdziemy również lokale, zajazdy, hotele i malutkie knajpeczki oznaczone czerwoną, soczystą Poziomką – osobistym znakiem jakości Magdy Gessler. Znana restauratorka tą owocową odznaką uhonorowała już ponad 150 miejsc w naszym kraju. W odróżnieniu od innych tego typu publikacji nie skupia się tylko na miejscach, gdzie można smacznie zjeść, ale i wskazuje te – gdzie miło spędzimy noc, dzień lub dłuższy czas.
Przewodnik Poziomki 2016/2017 podzielony jest na sześć działów, które obejmują średnio po dwa-trzy województwa. Jako kraina ryb, grzybów i sera opisane jest Pomorze, Kaszuby i Kujawy; Wielkopolska stoi pyrami i wieprzowiną, a Małopolska to prawdziwy tygiel kuchni austriackiej, czeskiej, węgierskiej, ukraińskiej, żydowskiej czy ormiańskiej. Wszystkie przedstawione restauracje i hotele są subiektywnie opisane (widać, że z częścią lokali Gessler jest bardziej związana niż z innymi) oraz zilustrowane zdjęciami miejsca i popisowej potrawy. Podane są też charakterystyczne cechy lokalu m.in.: duże porcje; szeroki wybór win; bywa tłoczno, hotel ze świetnym basenem; wygodny parking. Zabrakło przedziału cen, gdyż wiele z wyróżnionych miejsc z pewnością nie jest dla przeciętnego Kowalskiego. Niemniej jednak im więcej tego typu przewodników, tym łatwiej zaplanować niezapomnianą podróż, z pysznymi przystankami i jedynie miłymi wspomnieniami.
Poziomki 2016/2017.
Gdzie najlepiej zjeść i wyspać się w Polsce?
Magda Gessler
Wydawnictwo Edipresse, 2016
Cena: 31,90 zł