Pamięć smaku

Cóż to takiego? Wspomnienie jedynej w swoim rodzaju konfitury robionej przez babcię, czy  bułeczek, których nikt już dziś nie potrafi upiec tak samo? Do końca nie wiadomo. Jedno jest pewne: to coś, czego nie chcielibyśmy stracić.

Dlatego wydawnictwo Zysk i S-ka oddaje w nasze ręce książkę arcydzieło: przewodnik po rodzimej kuchni regionalnej.

Polskie smaki to owoc dziesięcioletniej pracy, efekt podróży po kolejnych edycjach konkursu „Nasze kulturowe dziedzictwo”, którego celem było zgromadzenie wiedzy o polskich produktach regionalnych i ludziach, którzy je wytwarzają według niezmienionych od setek lat receptur. To odpowiedź na panującą powszechnie modę szybkiego jedzenia i zachwytu nad tym, co z zagranicy.

Trzon dzieła stanowią opisy specyfików, jakie znajdziemy w danym regionie Polski. Dowiemy się, co jest w nich niezwykłego, jaką mają historię i gdzie je możemy nabyć. To także przewodnik po małych wytwórniach rozsianych po całym kraju, w których jeszcze liczy się jakość, nie tylko marketing. W książce znajdziemy trochę przepisów, częściowo uwzględniających lokalne produkty.

Pamięć smaku to część naszego kulturowego dziedzictwa, o które trzeba dbać i które należy promować. Nie straćmy go.

Polskie smaki
Izabella Byszewska, Grażyna Kurpińska
Wydawnictwo Zysk i S-ka
Poznań 2012