Penina, czyli musiaki znad Adriatyku

autor tekstu został wyróżniony w konkursie na Winiarski Blog Roku 2018 | slovvine.wordpress.com

Kempinski Palace Portoroz | fot. mat. prasowe
Kempinski Palace Portoroz | fot. mat. prasowe

Koniec roku to w świecie winiarskim czas win musujących. Szampany, cavy, sekty i prosseco mają swoje pięć minut. W tym towarzystwie słoweńska penina jest wciąż egzotyczna. Aby poprawić widoczność słoweńskich musiaków na winiarskiej mapie świata, biuro promocji miasta Piran zorganizowało już po raz siódmy festiwal win musujących: Festival penin.

Światowe odmiany i lokalne skarby – poznaj słoweńskie wina.

Ponieważ bąbelki w winie nierozłącznie kojarzą się z luksusem, festiwal odbył się we wnętrzach hotelu Kempinski Palace w nadmorskim kurorcie Portorož – słoweńskim Saint-Tropez, gdzie królują kasyna, prestiżowe hotele oraz eleganckie, zabytkowe wille. Wspaniała dekoracja dla win musujących.

Musujący trend. Czym jest penina?

Tak naprawdę nie istnieje jeden typ słoweńskiej peniny. Wspólnym mianownikiem jest jedynie korzystanie z lokalnych odmian (choć i te się różnią między regionami) oraz wytwarzanie win głównie metodą tradycyjną (po metodę Charmata sięgają jedynie najwięksi producenci). Klasycznie rozumiane wina musujące w stylu szampańskim to domena wschodnich regionów (Posavje
i Podravje). Na zachodzie w cieplejszym nadmorskim klimacie powstają wina pełniejsze.

Czytaj więcej o Słowenii.

Faktem jest, że od kilku lat w Słowenii trwa boom na wina musujące. A te dojrzewają w najróżniejszych miejscach w całej Słowenii: naturalnych jaskiniach krasowych, starych piwnicach klasztornych czy na dnach rzek.

Penina ze zwycięskiej winnicy Rebula | fot. D. Buraczewski
Penina ze zwycięskiej winnicy Rebula | fot. D. Buraczewski

Rodzinna firma górą

Na festiwalu swoje winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) przedstawiło 33 producentów ze Słowenii, Chorwacji, Włoch oraz Francji. Oczywiście, najwięcej było producentów słoweńskich, a wśród nich najwięksi gracze: Radgonske gorice, Istenič, Vinakoper czy Puklavec. Jednak w tym roku najlepszym winem musującym okazało się wino z niedużej rodzinnej winnicy Rebula. Wytrawne, świeże i pełne wino jest wytwarzane metodą tradycyjną z lokalnego szczepu malvazija. Nazwę Br’stovska zawdzięcza wsi Brestovica na Krasie (region Primorska), gdzie rodzina Rebula ma swoją winnicę.