Jeden miał zostać filologiem klasycznym, drugi rzeźbiarzem – dziś są szefami kuchni najlepszych restauracji w Polsce. Zaczynali od obsługi sali i pracy na słynnym londyńskim zmywaku, by po latach terminowania w wielu miejscach na świecie, wrócić do Warszawy i stworzyć najgorętsze adresy kulinarne w mieście.
Autorami książki Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści są wymienieni w tytule szefowie kuchni oraz ich współpracownicy: dostawca najlepszego w Polsce mięsa, czyli Grzegorz Kwapniewski, znany również jako Crazy Butcher, oraz specjalista od najświeższych ryb – Dariusz Wolszczak vel Pan Sandacz. Męski kwintet uzupełnia Julian Karewicz, barman obdarzony niezwykłą wyobraźnią, którą wykorzystuje do tworzenia nieoczywistych drinków z udziałem kaszy czy rabarbaru. Towarzystwo to łączy zamiłowanie do świeżego lokalnego produktu i nieszablonowej kuchni. Nieprzypadkowo w Butchery & Wine Suwały i Solcu 44 Barona można zjeść najlepszą w mieście wołowinę, najświeższe flaki czy ryby.
Książka traktuje o jedzeniu, zatem nie brak w niej przepisów, ale największą zaletą pozycji są komentarze i smaczne anegdoty, którymi przepisy zostały okraszone.
Dla zgłodniałych wiedzy mnóstwo tu treściwych porad – od cudownego ceviche z surowej ryby, przez szaszłyk z kaczych serc, po pieczony łeb świni prowadzi nas nie tylko profesjonalna ręka słynnych kucharzy, ale również ich pasja, bez której zapewne nie dorobiliby się rekomendacji Michelin jak Suwała czy sławy niepokornego poszukiwacza smaków jak Baron. Swoje trzy grosze dodają wspomniani dostawcy, którzy o mięsie i rybach wiedzą wszystko – do rąk czytelnika trafia wydany z pietyzmem, wielki i rozmiarem, i duchem przewodnik kulinarny.
Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści
Paweł Suwała, Aleksander Baron, Grzegorz Kwapniewski, Dariusz Wolszczak, Julian Karewicz
Wydawnictwo Dwie Siostry, Warszawa 2015