Londyński dom kupiecki Roberson przeprowadził wertykalną degustację tych babaresco od Angelo Gaji, które spodziewa się wprowadzić do sprzedaży.
Początek – rok 1958, winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) robione przez Giovanniego Gaję, ojca Angelo. Koniec – rocznik 2006. A jakie są początki w ogóle? Rodzina Gaja emigrowała do Piemontu z Hiszpanii około 1600 roku. Pierwszy Giovanni założył winiarnię w 1859 roku. I mimo, że miał ośmioro dzieci, tylko jeden z nich, Angelo, był w stanie zająć się rodzinną firmą.
Francuska żona Angelo, Clotilde Rey, zachęcała go do kupowania najlepszych działek w Barbaresco włoskie czerwone wino DOCG z Piemontu, wytwarzane.... I dzięki temu coraz mocniejszy rodzinny biznes trafił w ręce ich syna, Giovanniego.
Z kolei jego syn Angelo (rodzinna tradycja nadawnia imion była dość prosta) został szefem w 1961 roku – i to jemu właśnie winiarnia zawdzięcza swoją pozycję. Był pierwszym w regionie który ograniczał zbiory, osobiście wybierał drewno dla swoich beczek, zaczął robić cuvées z pojedynczych parceli i nasadzać odmiany międzynarodowe. To dzięki jego najlepszym winom barbaresco stało się DOCG. Co z kolei pozwoliło mu później dodać 5% barbery do kupażu. A to spowodowało deklasyfikację wina – na langhe nebbiolo.
A wracając do degustacji – najlepsze okazały się roczniki 1961, 1974 i 1978. Głosy oddano też na 1958, 1988 i 2006 r.