Pijmy ukraińskie wina

Wina z Ukrainy
fot. Karolina Rychter

Degustacja komentowana Wines of Ukraine, która odbyła się w połowie maja w Elektrowni Powiśle, została zorganizowana przez Taste it All przede wszystkim po to, by wesprzeć ukraińskich producentów, szukających polskich importerów.

Minęły już trzy miesiące odkąd Rosja zaatakowała Ukrainę i chociaż w obliczu wszystkich okropności wojny, o których nieustannie słyszymy, zniszczone winnice schodzą na drugi plan, to dla dynamicznie rozwijającego się w ostatnich latach ukraińskiego winiarstwa zachowanie ciągłości jest niezwykle istotne. Nie jest to łatwe: już w pierwszych dniach wojny została zniszczona fabryka szkła Gostomel, pojawił się więc problem z butelkami do wina. Spora część winiarzy poszła na front, lista zniszczonych lub zajętych winnic jest bardzo długa, a w sporej części tych, które ocalały, ludzie boją się pracować ze względu na bombardowania. Drogi są w wielu miejscach zniszczone, więc wszelka logistyka stanowi wyzwanie. Poza tym w kraju ze względu na wojnę panuje prohibicja, więc znalezienie zagranicznych importerów jest dla winiarzy bardzo ważne. Masterclass: Wines of Ukraine było też zupełnie wyjątkową okazją do poznania ciągle mało znanych w Polsce ukraińskich win.

Wina z Ukrainy. Historia

Idąc na degustację o winach z Ukrainy wiedziałam niewiele, prawie nic. Okazały się świetne, a historia ukraińskiego winiarstwa bardzo ciekawa i z powodu ostatnich wydarzeń – rozdzierająca. Zaprezentowali je wspaniale przedstawicielka Wines of Ukraine, Jenia Nikolaichuk i Szymon Milonas z Wine rePublic.

Winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) na Półwyspie Krymskim było uprawiane już w IV wieku p. n. e, świadczą o tym ślady greckich amfor i pras. W północnej części Ukrainy pierwsze winnice zaczęli zakładać mnisi w XI wieku. Na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat ukraińskie winiarstwo zaczęło odnajdywać swoją nową, współczesną tożsamość – w czasach ZSRR na terenach Ukrainy produkowano w dużej ilości głównie słodkiewino o dużej zawartości cukru naturalnego lub dodanego.. i wzmacniane wina, w dużej ilości, raczej kiepskie, w XXI zaczęto stawiać na jakość. Najnowsza historia ukraińskiego winiarstwa pod wieloma względami przypomina, to co dzieje się u nas: Ukraińcy zaczęli interesować się winem, również tym rodzimym, z roku na rok pojawiało się coraz więcej entuzjastów zakładających winnice, również na północy kraju. Nie tylko z roku na rok rejestrowano coraz więcej winnic, ale też zaczęło się wśród nich pojawiać coraz więcej ambitnych projektów – powstających pod opieką świetnie wykształconych enologów, stawiających na ekologiczną czy biodynamiczną uprawę.

Aneksja Krymu

Ogromnym ciosem dla ukraińskiego winiarstwa była rosyjska aneksja Krymu w 2014 roku: odcięty region był zarówno tym najbardziej rentownym (ze względu na produkcję popularnych półsłodkich i deserowych win), jak i tym najbardziej rozpoznawanym w świecie (ze względu choćby na słynną winiarnię Massandra) . Ten cios jednak sprawił, że tym bardziej zaczęto stawiać na wysokiej jakości wytrawneokreślenie wina, w którym, teoretycznie, cały cukier na d... wina oraz na uprawę winorośli również w nieoczywistych miejscach na północy kraju. Tej ostatniej sprzyja – tak jak polskiemu winiarstwu – ocieplenie klimatu, jednak klimat w północnej Ukrainie jest kontynentalny i nadal dużym wyzwaniem są ciężkie zimy oraz pojawiający się jeszcze wiosną mróz. Najważniejsze regiony winiarskie – oprócz okupowanego Krymu to: Odessa i Besarabia, Chersoń, Zaporoże, Mikołajów – znajdują się w dalszym ciągu na południu. Wyjątek stanowi położone na zachodzie Zakarpacie, które jest również bardzo ważnym ośrodkiem uprawy winorośli. Ogólna powierzchnia ukraińskich winnic wynosi ponad 41 tysięcy hektarów. Uprawia się na nich ok. 180 odmian winorośli, w tym tak ciekawe i coraz bardziej cenione lokalne odmiany jak telti kuyruk czy odessa black.

Chardonnay nie do pobicia

Winem z tej ostatniej odmiany zakończyliśmy degustację. Było to bardzo dobre, głębokie i zdradzające znakomity potencjał do starzenia Biologist Winery Odessa Black 2020. Moje serce skradło jednak inne wino od tego stawiającego na naturalne metody producenta, a mianowicie świeże, cytrusowe i absolutnie bezpretensjonalne Chardonnayfrancuska odmian białych winogron, jedna z najbardziej rozp... Crisp. Z ośmiu win, które zostały zaprezentowane w czasie degustacji bardzo przypadły mi do gustu także znakomite Telti Kuyruk Reserve 2019 z dużej i słynnej winiarni Shabo oraz oryginalny muscatMuscat to jedna z najstarszych, najpopularniejszych i&n... ottonel z rodzinnej winiarni z okolic Tarnopola, Fathers Wine. Tak naprawdę jednak wszystkie osiem było bardzo ciekawych i dawało wyobrażenie o różnorodności i potencjale ukraińskich win. Od tej pory będę ich wypatrywać i próbować, gdzie się tylko da, do czego i Państwa bardzo zachęcam.

Sporo informacji na temat ukraińskich win można znaleźć na stronie:

https: //ukr. wine/