Piotr Pietras wśród najlepszych sommelierów świata. ASI Best World Sommelier

ASI 2019 Mistrzostwa Świata Sommelierów
Mistrzostwa Świata Sommelierów ASI 2019 | fot. sommelierzy.pl

Mistrz Polski Sommelierów z 2015 i 2016 roku, Piotr Pietras, zajął szóste miejsce w Mistrzostwach Świata Sommelierów 2019. Zwyciężył Marc Almert, 27-letni sommelier z Niemiec pracujący w zuryskim hotelu Baur du Lac. Pietras dotarł do półfinału konkursu.

Wicemistrzem Świata została 26-letnia Nina Højgaard Jensen z Danii, a trzecie miejsce zdobył 38-letni Raimonds Tomsons z Łotwy

Association de la Sommellerie Internationale (ASI) organizuje Mistrzostwa Świata Sommelierów co trzy lata. Tegoroczne mistrzostwa wraz z wydarzeniami towarzyszącymi trwały od 10 do 15 marca. Pierwsze zawody odbyły się natomiast w 1969 roku – konkurs obchodził więc swoje 50-lecie i, podobnie jak pierwsza edycja, gościł w Belgii.

Najlepszy sommelier – czyli jaki?

Do ASI należy ponad 50 tysięcy członków z 80 krajów. W tym roku w Antwerpii spotkało się 65 sommelierów z 62 krajów stowarzyszonych. Każdy kandydat na mistrza musi spełnić określone wymogi: pracować w restauracji, wine barze lub innej gałęzi branży gastronomicznej, należeć do krajowego oddziału ASI i mieć za sobą zwycięstwa w konkursach sommelierskich organizowanych według zasad ASI.

Najlepsi sommelierzy świata: Marc Almert [ś], Nina Højgaard Jensen [l], Raimonds Tomsons [p] | fot. sommelierzy.pl

Nie jest natomiast wymagane żadne formalne wykształcenie. Zamiast tego w części praktycznej zawodów sędziowie wcielający się w rolę gości oceniają m.in. zaangażowane i „gościnność” kandydatów, umiejętność zgrania z resztą zespołu, takt i elastyczność (idealny sommelier nie będzie na przykład zmuszał gościa do przekroczenia ustalonego budżetu). Mistrza musi cechować nie tylko doskonała technika i wiedza, ale powinien on też być swego rodzaju dyplomatą (gdy chodzi o gust i możliwości gości) oraz ambasadorem kultury wina.

Cały konkurs składa się z trzech części: egzaminu pisemnego, egzaminu praktycznego i degustacji w ciemno.

Zwycięstwo to nie wszystko

W Antwerpii Piotr Pietras nie tylko godnie reprezentował Polskę w zmaganiach najlepszych. Kandydaci mieli szansę wziąć udział w prestiżowych masterclassach, prezentacjach i szkoleniach (wśród prelegentów znaleźli się m.in. Gérard Bertrand, Matthieu Perrin czy Willi Klinger), więc ambitny 31-latek z Kołobrzegu z pewnością nie zmarnował żadnej okazji do nauki. Wcześniej ukończył studia z dziedziny zarządzania w hotelarstwie, zdał egzamin organizacji Court of Master Sommeliers oraz zdobył tytuł MS. Jest także Wicemistrzem Europy Sommelierów. Pracował już w prestiżowych hotelach i dla najlepszych szefów kuchni, stworzył lub współtworzył kilka nagradzanych kart win. Do 2017 roku związany był z Launceston Place w Londynie. Od lutego znów mieszka i pracuje w Polsce.

Pietras należy do Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Dzięki SSP przed mistrzostwami ćwiczył pod okiem Jessa Kildetofta MS, który ułożył dla niego plan treningowy. Na swoim profilu na Facebooku opublikował podziękowania dla organizacji i trenera. Zapewnił też, że jeśli za trzy lata ponownie weźmie udział w mistrzostwach, będzie dążył do zwycięstwa.

(Zdjęcie użyte na stronie głównej pochodzi ze strony sommelierzy.pl.)

Ogromne podziękowania za wsparcie w czasie @bestworldsomm – Mistrzostw Świata Sommelierów! Rywalizację zakończyłem…

Opublikowany przez Piotr Pietras Sobota, 16 marca 2019