Plamy nie było

W środę, siódmego marca, poznaliśmy kolejne wina przedstawione w serii degustacji pt. „Cracovia Degusta España”. I było bardzo ciekawie.

Pod hasłem „Bez plamy!” „ćwiczyliśmy” zatem białą Hiszpanię – i jest to chyba zamysł organizatora, BRH Ambasady Królestwa Hiszpanii, by skupić się właśnie na białych wersjach tamtejszych win. Zadanie to – trzeba przyznać – jest zwłaszcza w Polsce niezwykle trudne, bowiem Hiszpania kojarzy się ciągle z winami czerwonymi, a w dodatku wielu rodakom winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) czerwone kojarzy się z winem w ogóle, białe zaś mają za pomniejszy twór. Wątpię, by kto komu nad Wisłą podarował wino białewino gronowe otrzymywane z białych odmian winogron i – zn... (...) w prezencie lub zabrał na domówkę. Jednak najwyższy już czas, by z tego się leczyć – wina białe to nieodkryta skarbnica doznań, a w dodatku to towar szczególnie modny dziś, można rzec „cool”.

fot. Joanna Dulemba

W Strefie Basi Lejkowskiej „przejechaliśmy” więc razem z Juliem Césarem Sobrino północną Hiszpanię – od Penedès i Nawarry, przez Rioję i Kastylię La Manchę (Rueda!), aż po Galicję, z jej słynną apelacją Rías Baixas. Dla mnie najciekawszą rzeczą było poznanie odmiany tempranillo blanco, o historii której wielokrotnie pisałem. Jednak pisać a degustować to dwie różne sprawy. To szczep, który narodził się niemal na naszych oczach – jest mutacją znanego, czerwonego tempranillo, znalezioną w jednej z winnic z riojańskich, a następnie rozpropagowaną. Było wielu sceptyków co do tego, czy zyska na popularności, oraz czy Consejo Regulador dopuści go do robienia win z apelacją. Jednak to ostatnie (czyli Consejo) było w kropce – właściwie musiało to uczynić, bowiem tempranillo blanco to nie odmiana powstała w laboratorium czy szkółce winiarskiej – to najbardziej rdzenna z lokalnych odmian, stąd inne stanowisko byłoby niezrozumiałe.

fot. Joanna Dulemba

Najciekawszym wydało mi się zaś wino verdejo niby z Ruedy, ale klasyfikowane jako regionalne – wyjaśnienia tej zagadki nie znajdziemy nawet na stronie producenta. Jest to jednak godne uwagi wino oldskulowe, biodynamiczne, fermentowane na własnych drożdżach (prawdopodobnie też macerowane ze skórkami) i przetrzymywane nad osadem, z nutami miodu pitnego, obitych jabłek oraz lekko utlenioneokreślenie wina, które zbyt długo przebywało w kontakcie... (...). Taka odskocznia od bardzo technologicznych win współczesnych.

Plamy nie było – czekamy zatem z niecierpliwością na kolejną odsłonę: ¡Cracovia está esperando la próxima edición!

Wojciech Gogoliński

Moje oceny win:

89 Nosso Verdejo Natural 2016, DO VdT Castilla y León (verdejo), Bodega(hiszp.) piwnica, winiarnia, firma winiarska.. Menade
88 Santbru Blanc 2013, DO Monsant (garnatxa blanca), Portal del Monsant
87 Las Collinas del Ebro 2014, DO Terra Alta (garnatxa blanca), Bodegas Abanico
87 Floral d’AT Roca 2016, DO Penedès (macabeo, malvasía), AT Roca
87 Viña Olabarri Blanco 2016, DOCa Riojahiszp. czer. DOCa z regionu Rioja, prod. z wszystkich czerw.... (...) (alta), (viura, garnacha, malvasiajedna z najbardziej znanych i najstarszych odmian winogron n... (...)), Viña Olabarri
86,5 Ontañón Tempranillo Blanco 2016, DO Rioja, Bodegas Ontañón
86,5 Pazo de Bruxas 2015, DO Rías Baixas (albariñoiberyjska odmiana białych winogron uprawiana głównie w p... (...)), Bodegas Torres
85 Terrazas Blanco 2016, DO Navarra (garnacha blanca), Bodegas Unsi