Pod słońcem Kapsztadu

Subiektywny przewodnik „Czasu Wina” po winotekach pięknych miast

Seneka (Młodszy) mawiał, że podróżowanie dodaje nowej energii umysłowi, więc zimą czas wychylić się poza Europę. Cokolwiek powiedzieć o RPA, to do jakości produkowanych tam win przyczepić się nie sposób. Nowy Światpopularne, zbiorcze określenie pozaeuropejskich państw win... na Przylądku ma ponad 350 lat, co najmniej europejską edukację i kreatywność oraz nieograniczone ambicje. Coraz więcej win z tego regionu nagradzanych jest złotem na międzynarodowych wystawach, a niektórzy wytwórcy ze Starego Świata próbują je naśladować. Na oblicze wina zdecydowanie mają wpływ mniejsi i bardzo fachowi winiarze, którzy nieustannie nicują stereotypowe wyobrażenia o możliwościach tego kraju, dbając o jak najciekawszy, oryginalny styl i bardzo wysoką jakość. Produkuje się dużo i różnorodnie, nie powinien więc dziwić regionalny patriotyzm obecny w kartach win kapsztadzkich restauracji. Do kilku z nich zapraszam Państwa szczególnie.

BELTHAZAR
Restaurant & Wine Bar, Grill & Seafood
Shop 153, Victoria Wharf, V&A Waterfront, Cape Town
www.belthazar.co.za

To niewielka restauracja z klimatycznie podświetlonym na niebiesko barem i romantycznym tarasem z widokiem na zatokę i Górę Stołową, która prawie z godziny na godzinę malowniczo zmienia swoje oblicze. Profesjonalny wine-bar oferuje za pomocą technologii infuzji azotem sprzedaż ponad 200 najlepszych win z Przylądka na kieliszki. Mamy dzięki temu możliwość odbycia szybkiej enologicznej podróży przez Stellenboschmiasto w południowo-zachodniej części Kraju Przylądkoweg... (...), Constantię, Paarl, Roberston i okoliczne winnice. W menu, z możliwością zakupu na wynos, znajduje się około 600 wyśmienitych pozycji i rozchwytywanych rzadkich roczników, w tym np. Nederburgpołudniowoafrykańska firma winiarska, producent wina z okr... (...) Eminence Noble Late Harvest z 1996 roku czy Boplaas Cape Tawny Vintner’s Reserve 1980 oraz wiele młodszych. Składowane są one w dizajnerskiej szklanej winotece z dwoma regulatorami temperatury i wilgotności dla win białych i czerwonych, która dumnie prezentuje się pośród stolików. Rekomendacja Belthazar jako najlepszego steakhouse’u w Południowej Afryce może zmylić, gdyż kuchnia, oparta na regionalnych składnikach, prezentuje sztukę kulinarną wnoszącą dość elegancką koncepcję do Cape Town. Polecam rozpocząć od platera świeżych grillowanych krewetek i langustyn, a następnie przejść do popularnego steku wołowego lub przepysznego miętusa (Kinklip).

BASCULE Whisky, Wine and Cocktail bar
West Quay Road, Victoria & Alfred Waterfront, Cape Town
www.basculebar.com

Wyjątkowe miejsce z klasą, położone malowniczo tuż przy przystani luksusowych jachtów, w budynku hotelu Cape Grace, przypominające trochę elitarny angielski klub dla dżentelmenów we współczesnym wydaniu. Koneserzy whisky poczują się tutaj jak przysłowiowe ryby w wodzie, gdyż Bascule posiada jeden z największych zbiorów na półkuli południowej: ponad 500 pozycji prawie wszystkich znaczących producentów ze Szkocji, Irlandii, USA i Kanady. Na tyłach baru, za szklanymi drzwiami, tajemniczo skrywa się profesjonalna winoteka: tam prywatni kolekcjonerzy przechowują zbiory na osobistych półkach z wygrawerowanym nazwiskiem. Karta win zawiera profesjonalnie wyselekcjonowane perełki przylądka. Zacznijmy dzień od kieliszka Colmant Brut Reserve produkowanego metodą Cap Classique i przejrzyjmy tapas menu. Stawiam na owoce morza i ryby, polecam zatem pâté z wędzonego szczupaka z tostem melba lub sałatkę z grillowanych krewetek przyprawioną imbirem i limonką. (Więcej o Bascule).

PUBLIK Wine Bar
81 Church Street, Cape Town CBD, 8001 in Cape Town
www.publik.co.za

Fot. shutterstock.com / hessbeckLokalny bloger kulinarny David Cope od zawsze miał przysłowiowego świra na punkcie jakości win. A tutejszy przedsiębiorca Andy Fenner specjalizował się w sprzedaży ekologicznych wędlin i mięs. Łącząc wspólne interesy oparte na wieloletniej przyjaźni dali początek nowatorskiej idei, która ucieleśniła się w postaci Publik Wine Bar. Kręcąc się po centrum miasta i spontanicznie mijając to miejsce, trudno w pierwszej chwili określić, czy trafiliśmy do rzeźnika czy wine-baru. We wnętrzu dominuje skandynawska prostota i stoi tylko jeden długi drewniany stół, przy którym siedzą wszyscy goście. Miłośnicy win biodynamicznych poczują się tutaj usatysfakcjonowani. Menu wypisane na czarnej tablicy zmienia się codziennie, eksponując młodych i ambitnych producentów. Na szczególne wyróżnienie zasługuje goszczący dłużej biały blend Thorne & Daughters ‘Rocking Horse’ bądź niezwykle popularny, a zarazem trudno dostępny Cartology 2011 z Alheit. Winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) serwowane jest w prostym szkle, ale to przecież ono gra tutaj główna rolę. Do tego wędliny i sery – zabójcze.

OBLIVION Wine Bar and Restaurant
22 Chichester Road, Crn. 3rd Ave and Chichester Rd,
Harfield Village, Cape Town
www.oblivion.co.za

Dość zwyczajny bar z ciepłym brytyjskim klimatem, serwujący domową kuchnię, typową dla przeciętnego afrykanera. Mamy więc wieprzowinę wędzoną po teksańsku, schnitzel, stek, żeberka i burgery. Do tego z dość obszernej i zróżnicowanej karty win, oczywiście przylądkowych, przykładowo Villiera Wines – Monro bądź Cabernet Sauvignonfrancuska, klasyczna, najbardziej rozpowszechniona i popular... (...) lub zwyczajnie piwo. Uroczy ogród na dachu z widokiem na wszechobecną Górę Stołową bądź wygodne skórzane kanapy sprzyjają relaksowi z kieliszkiem wina w dni powszednie. W weekendy Oblivion przeżywa oblężenie, roztańczone tłumy bawią się w rytm muzyki z lat 60. i wtedy cudem tylko można przebić się do baru.