Podróż do Trydentu-Górnej Adygi

Podróż do Trydentu-Górnej Adygi

 

Kto zdecyduje się wyruszyć do Trydentu-Górnej Adgi, temu bliskość Dolomitów stworzy idealne warunki zarówno do korzystania z najlepszych tras narciarskich, jak i alpejskich szlaków trekkingowych.

 

Przy okazji jest to okolica notująca największe możliwe zagęszczenie wybitnych włoskich kucharzy, z trzygwiazdkowymi restauracjami włącznie, a wszystko to w promieniu jakichś 15 km, ściślej sąsiadujące z tradycyjnymi, przytulnymi hotelami. Widowiskowe winnice, z których zbiera się owoce na doskonałe tutejsze wina, czynią to miejsce absolutnie wyjątkowym w marszrucie prawdziwego hedonisty.

Fot. Luis KostnerProwincję Trydentu oraz nieco bardziej na północ wysuniętą i graniczącą z Austrią Górną Adygę (znaną także jako Południowy Tyrol) przyłączono do Włoch w 1919 roku, po zakończeniu I wojny światowej.  Powstają tu mocno niemieckie w stylu, bardzo aromatyczne białe wina. Zarówno Trydent, jak i Alto Adige wytwarzają spore ilości popularnych pinot grigio, chardonnayfrancuska odmian białych winogron, jedna z najbardziej rozp... (...), sauvignon, a także pinot bianco czy rieslingów. Bardziej intensywne w zapachu müller-thurgau, muskaty, syl-vanery czy gewürztraminery (te ostatnie miały wziąć swoje imię z górnoadyskiej wioski Tramin) bywają uwodzicielskie w nosie i nadspodziewanie podatne na starzenie.
Trydent od Górnej Adygi odróżnia to, że w tej ostatniej winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) powstaje głównie w niewielkich, rodzinnych posiadłościach i sprzedawane jest w większości lokalnie, w niewielkim zaś stopniu tylko eksportowane do Niemiec czy Austrii. W Trydencie zaś spotykamy wielu winogrodników zrzeszonych w potężnych kooperatywach, jak Cavit czy Mazzacorona. Ich wina odnalazły wcale niemałą niszę zarówno we Włoszech, jak i poza nimi, przekonując do siebie konsumentów poszukujących przyzwoitych win w równie przyzwoitych cenach, którymi mogliby się cieszyć na co dzień.

Wokół Bolzano
Obszar Górnej Adygi rozdzielają dwie rzeki – Adyga oraz Isarco – żłobiące dwie doliny. Winnice rozproszone są po ich stokach, zajmując parcele między 200 a 1000 metrów n.p.m. Droga między głównymi miastami regionu, Bolzano i Trydentem, to zaledwie 60 kilometrów wypełnionych dobrymi restauracjami, hotelami i pierwszorzędnymi winiarniami.
Fot. Freddy PlaninschekJeśli wybieramy się, by pojeździć w Dolomitach na nartach, zajrzyjmy na kilka dni do uroczej wioski San Cassiano, 70 kilometrów na północny wschód od Bolzano. Po drodze zatrzymajmy się koniecznie w Abbazia di Novacella, jednej z najbardziej na północ wysuniętych winnic Italii. Atmosfera klasztoru Augustianów z 1142 roku w fascynujący sposób łączy się w tym miejscu z winem – znajdziemy tu znakomite sylvanery, rieslingi i gewürztraminery z żywą kwasowością charakterystyczną dla tak wysokich lokalizacji (870 m n.p.m.).
Wielkie kooperatywy winiarskie Trydentu pamiętają, bywa, czasy monarchii Habsburgów i odpowiadają za lwią część miejscowej produkcji. Rolnictwo spółdzielcze od wieków odgrywa tu istotną rolę, wyrasta bowiem z konieczności stworzenia efektywnego systemu gospodarowania w regionie rolniczo rozproszonym, gdzie przeciętny winogrodnik uprawia niewiele więcej niż hektar, a winorośle – z których sporo wciąż jeszcze prowadzonych jest na pergolach – zajmują niewielkie tarasy na stromych zboczach dolin.
Cantina Terlano, spółdzielnia założona w 1893 ro-
ku tuż nad Bolzano, świetnie odzwierciedla fenomen „heroicznego winogrodnictwa” w Górnej Adydze. Powstają tu nadzwyczajne białe wina, osobliwe Pinot Blanc z tarasowej parceli Vorberg. Warto podjechać i zobaczyć winogrady nad Terlano na własne oczy. Drugą z modelowych kooperatyw tego regionu jest Cantina Caldaro, z której winnic roztacza się wspaniały widok na jezioro Caldaro. Panują tu znakomite warunki do uprawy lokalnych odmian czerwonych, jak lagrein, o głęboko granatowej barwie, okrągłych miękkich taninach, oraz nieco lżejszej schiava.

Na południe od Kalterer See
W sąsiedztwie Lago di Caldaro (Kalterer See) z pewnością warto odwiedzić ekologiczną winiarnię Manincor należącą do hrabiego Michaela Goéss-Enzenberga, produkującą świetne Pinot Noirjedna z najbardziej rozpowszechnionych i najstarszych czerwo... (...), Moscato Giallo i Moscato Rosa. Nieco dalej na południe natrafimy na wioskę Magré, a tam trzeba wstąpić do przepięknie położonej winiarni Aloisa Lagedera. Zbudowano ją w 1995 roku zgodnie z wszelkimi zasadami poszanowania dla środowiska naturalnego – warto tam zajrzeć, a także odpocząć w Vineria Paradeis na głównym placu wioski przy kieliszku wina i małej zakąsce.
Fot. S¸dtirol Marketing- / Alex FilzJadąc z Caldaro do Magré należy bezwzględnie zatrzymać się na moment w Tenuta Josef Hofstätter zarządzanej obecnie przez Martina Foradoriego Hofstättera. Skosztować tam wypada szczególnie żywiołowego w aromatach Gewürztraminera z Traminu, majestatycznego Pinot Noir Vigna S. Urbano Barthenau z owoców pojedynczej parceli oraz tamtejszego Lagreina. Okolice Bolzano to bowiem jedno z najlepszych w Alto Adige miejsc do uprawiania czerwonych winogron. Otoczne łańcuchem gór cieszą się specyficznym mikroklimatem z ciepłymi miesiącami letnimi zapewniającymi dobrą dojrzałość gron.
U bram prowincji Trentino trafiamy na dwie winiarnie stanowiące świetne wprowadzenie do obszaru, gdzie powstają wyjątkowe wina z endemicznej odmiany teroldego, o mocnej granitowej barwie i miękkich taninach: to Endrizzi w San Michele all’Adige oraz biodynamiczna Azienda(wł.) posiadłość ziemska, gospodarstwo.. Elisabetta Foradori w Mezzolombardo. Dobrze tam jednak zadzwonić, zanim zdecydujemy się złożyć właścicielom wizytę.

Trentodoki
Trentino, gdzie z początkiem XX wieku powstały historycznie pierwsze po szampanach wina musujące stworzone przy użyciu własnej metodo classico, zachowało czołową pozycję – dzisiejszych ich twórców obejmuje apelacjakontrolowana nazwa pochodzenia.. DOC Trento (Trentodoc). Powstają głównie z chardonnay – o tym, jak ważną pełnią rolę w regionie, świadczą potężne areały obsadzone tą odmianą. Odwiedziny w wytwórni Ferrari, jednej z najstarszych tutejszych posiadłości, naprawdę otwierają oczy na jakość jednych z najlepszych włoskich win musujących.
Na południe od miasta Trydentu godne wspomnienia są dwie, jakże różne od siebie, wytwórnie. W pierwszej z nich, usytuowanej w pobliżu Volano, znajdziemy kontrowersyjnego, choć zarazem bardzo autentycznego twórcę win z miejscowego marzemino, Eugenio Rosiego.  Nieco dalej na południe, obok Avis, znajduje się z kolei posiadłość San Leonardo, znana z jednych z najlepszych w całych Włoszech kupaży w stylu bordoskim. Tu także warto wcześniej umówić wizytę.

Tłum. Michał Bardel

Winne i kulinarne atrakcje

WINE SKI SAFARI
To całodzienna przygoda z winami południowego Tyrolu, unikatowa degustacja na wysokości 2 tys. metrów. Polecamy zarówno miłośnikom białego szaleństwa, jak i koneserom wina lubiącym odkrywać lokalne „perełki”.
www.altabadia.org

ŚNIADANIE NA ŚNIEŻNYM PUCHU (Breakfast With Powder Snow)
Od wtorku do piątku. Wyjazd ratrakiem o 6.50. Rozpoczęcie dnia na 2 tys. metrów solidnym śniadaniem, na które składają się m.in. nabiał i marmolady z lokalnych górskich schronisk, miód, chleb, speck, jaja, jabłka oraz sok jabłkowy. A potem zjazd po świeżym śniegu, zanim zostaną otwarte wyciągi, a stoki zapełnią się narciarzami.

Fot. Freddy PlaninschekCHEF’S CUP SÜDTIROL
To konferencje, ski safari, nauka gotowania, zabawy na śniegu pod górskimi schroniskami, a wieczorem tańce i zabawy w górskich klubach. Odznaczeni szefowie kuchni udowodnią, że potrafią nas zachwycić swoimi umiejętnościami nie tylko w kuchni, ale i na górskim stoku podczas profesjonalnych międzynarodowych zawodów sportowych.

Gdzie się zatrzymać?

Hotel Rosa Alpina, San Cassiano (BZ)

Hotel należący do grupy Relais & Chateaux. Na gości czekają stylowe pokoje z dekoracjami z jasnego drewna sosnowego, niektóre z własnymi kominkami i widokiem na Dolomity. Doskonałe miejsce dla narciarzy i na zimowy wypoczynek. Wyśmienite jedzenie zapewniają Wine Bar & Grill i odznaczona dwiema gwiazdkami Michelina restauracja St Hubertus. Dodatkową atrakcją są organizowane corocznie Ski safari na wysokości 2000 m.
www.rosalpina.it

Pacherhof, Novacella  (BZ)
Hotel w stylu tyrolskim ze znakomitym spa i zewnętrznym basenem, z którego rozciąga się wspaniały widok na winnice, opactwo Novacella i Dolomity. Dogodne miejsce na odpoczynek podczas długiej podróży. Polecamy zjedzenie posiłku w starej „Stube”, gdzie serwowane są również wyśmienite śniadania. Pacherhof posiada także wina z własnej winnicy.
www.pacherhof.com

Hotel America, Trydent (TN)
Położenie hotelu w centrum Trydentu nadaje mu niepowtarzalny charakter. Czysty i wygodny, zapewnia też możliwość zaparkowania auta. Warto zwiedzić historyczne centrum miasta, zwłaszcza katedrę, a przy okazji zrobić zakupy.
www.hotelamerica.it

Gdzie zjeść?

Fot. Randy Jay BraunSt Hubertus, Hotel Rosa Alpina, San Cassiano (BZ)
Doskonała restauracja, mogąca poszczycić się dwiema gwiazdkami Michelina. Mottem szefa kuchni Norberta Niederkoflera jest „powrót do korzeni i czystych smaków”, dlatego korzysta on głównie z sezonowych produktów pochodzących od lokalnych producentów. Imponująca karta winlista win, którymi dysponuje restauracja. Może być skompo... (...) zawiera 1900 pozycji. Głównym sommelierem jest Christian Rainer.
www.rosalpina.it/restaurant-st-hubertus.htm

La Siriola, Hotel Ciasa Solares, San Cassiano (BZ)

La Siriola, restauracja z jedną gwiazdką Michelina, mieści się w hotelu Ciasa Salares położonym zaledwie dwa kilometry od San Cassiano. Matteo Metullio jest najmłodszym, bo 25-letnim szefem kuchni z takim odznaczeniem. La Siriola oferuje cztery menu degustacyjne, zawierające zarówno propozycje dań tradycyjnych, jak i eksperymentalnych, w których szef kuchni szuka nowych, odważnych połączeń smaków. Wszystkie uwodzą świetnie zrównoważoną strukturą i doskonałym smakiem.
www.siriolagroup.it/eng/la-siriola/restaurant-la-siriola

Gasthaus „Zur Rose”, Cortaccia (BZ)
Przytulne wnętrza, drewniane ściany i światło świec wręcz przenoszą nas do innej epoki, pozwalają się zrelaksować przy degustacji tradycyjnych dań Górnej Adygi. Oprócz romantycznej atmosfery, atutem restauracji jest przyzwoita karta win oraz korzystne ceny.
www.baldoarno.com

Enoteka Pillhof, Appiano (BZ)
Przyjazna atmosfera niezależnie od tego, czy lubimy jeść na świeżym powietrzu, czy w przytulnym pomieszczeniu wine-baru. Smaczne dania, imponujący wybór win, serów i produkowanych tradycyjną metodą wędzonych mięs. Korzystne ceny.
www.pillhof.com

Restauracja Scrigno del Duomo (TN)

Świetna lokalizacja na placu Katedralnym w Trydencie. Smaczne, wyszukane jedzenie, przygotowane ze świeżych, sezonowych składników. Doskonałe miejsce zarówno na lunch, jak i na romantyczną kolację. Korzystne ceny.
www.scrignodelduomo.com

Tłum. Anna Kuś