Południowa Afryka kontra europejskie ustawodawstwa winiarskie

Władze RPA zamierzają wyrazić zgodę na wniosek South Africa’s Wine and Spirit Board, tym samym pozwalając producentom zmniejszać zawartość alkoholu w winie poprzez dodawanie wody do moszczu gronowego.

Zaczęłoby to obowiązywać już od końca 2011 roku. Według WSTA (Wine and Spirit Trade Association) to przykład lekceważenia prawa europejskiego. Proceder taki nie jest dozwolony z mocy przepisów zarówno ustawodawstwa UE, jak OIV (International Organisation of Vine and Wine). Południowoafrykańscy producenci utrzymują jednak, że metoda ta ma przede wszystkim na celu polepszenie jakości win, a także wychodzi naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, którzy poszukują win o mniejszej mocy. Wydaje się jednak, że w tej sytuacji wywóz południowoafrykańskich win na obszar UE byłby niezgodny z prawem. Obecnie przepisy UE pozwalają na zmniejszenie poziomu alkoholu do 2 proc. za pomocą technologii odwirowania czy odwróconej osmozy.
„Decanter”, 16.08.2010