Jeśli komuś się wydaje, że po pięćdziesiątce człowiekowi nic już ciekawego przydarzyć się nie może, koniecznie powinien sięgnąć po tę książkę.
Właśnie na tym etapie życia udziałem Marka Brzezińskiego stała się prawdziwa przygoda, której mógł doświadczyć, o ironio, dzięki podjętej przez Nicolasa Sarkozy’ego decyzji o zamknięciu redakcji Radia France Internationale pozbawiającej ponad dwieście osób pracy. Wraz z tą decyzją dotychczasowe dwudziestojednoletnie życie zawodowe Marka Brzezińskiego nad Sekwaną odeszło w niebyt. Korzystając z prawa do odbycia stażu (pozwalającego zdobyć nowy zawód), wybrał kurs kucharski w Le Cordon Bleu – jednej z najważniejszych świątyń gotowania na świecie. To, czego w niej doświadczył, opisuje w swej książce, uczciwie przyznając, iż równolegle do zgłębiania tajników sztuki kulinarnej odkrywał też siebie, co wydawało mu się najbardziej zaskakujące.
Chociaż o gotowaniu w książce jest sporo, jej lektura nie jest zarezerwowana wyłącznie dla sympatyków spędzania czasu w kuchni (sama do ich grona nie należę, a trudno mi się było od niej oderwać). To przede wszystkim zgrabnie i z polotem opisana kulturalno-historyczna podróż po regionach Francji o zdecydowanie kulinarnym podłożu, przeplatana przepisami na najbardziej charakterystyczne dla poszczególnych miejsc dania z odpowiednio dobranymi do nich winami. Nie brak w niej i samego Paryża, po którym autor ze znajomością tubylca prowadzi czytelnika, precyzyjnie wskazując ważne dla każdego smakosza miejsca. Dowiadujemy się m.in. gdzie można zjeść najlepszą kaczą nóżkę (confit du canard), jak w ciągu lat zmieniła oblicze kultowa restauracja Au Pied du Cochon, gdzie najlepiej potańczyć w przededniu święta Bastylii oraz… w którym dokładnie miejscu znajduje się jedna z najbardziej niezwykłych podziemnych toalet na świecie. Lektura obowiązkowa dla każdego sympatyka Francji oraz jej bogatego kulturowego i kulinarnego dziedzictwa.
Kulisy kulinarnej akademii
Marek Brzeziński
Wydawnictwo HELION
Gliwice 2012
Cena: 39,90 zł