Środkowoeuropejskie zawody winiarskie corocznie zmieniają swoją lokalizację, wędrując po różnych krajach tej części kontynentu, choć raz odbyły się nawet w Chinach. Ale było to – rzecz jasna – przed pandemią. Po raz trzeci zawitały do naszego kraju, i to w czasach coraz sroższych obostrzeń antycovidowych.
Po raz pierwszy odbyły się dziesięć lat temu w Krynicy, pięć lat temu w Zakopanem, teraz ponownie powróciły pod Tatry. Imprezę wymyślił słowacki profesor enologii i autor niezliczonych książek winiarskich Fedor Malík, ale w Polsce – ujmijmy to tak opisowo – dyrektorem wykonawczym był i jest Roman Myśliwiec.

Poprzedni i ten rok nie są zbyt sprzyjające dla wielkich wydarzeń winiarskich – liczba odwołanych lub bez końca przenoszonych imprez można wymieniać bez końca. Także i przed tegoroczną edycją VinoForum problemy mnożyły się jak grzyby po deszczu. Dość powiedzieć, że ostatniego dnia do uczestników ze Słowacji dotarły wieści o lockdownie w tym kraju, co może oznaczać, iż po powrocie z Polski, mogą zostać poddani przymusowej kwarantannie.
Mimo to na konkurs nadesłano ponad 170 win, które oceniały trzy komisje złożone z sędziów z trzech krajów – po pięciu z Czech, Słowacji i Polski. Bez wątpienia wielką gwiazdą i szefem jednego z zespołów był Miroslav Petrech, enolog w Château Belá, partner słowackiego przedsięwzięcia jednego z najwybitniejszych winiarzy świata Egona Müllera.
Choć od trzydziestu laty formuła konkursu jest trwała, to jednak w tym roku pojawiły się zmiany bardzo poważne. A główna zaś taka, iż podniesiono punktację medalową. Większość medali złotych „stało” się teraz srebrnymi (84–87 pkt.). By poszczycić się złotem, trzeba było „zaczepić się” na poziomie od 88 punktów, a wielkie złoto przyznawano dopiero od 92 punktów. To ostatnie wyróżnienie przyznano tylko jednemu winu z posiadłości… Château Belá, które członkom komisji drugiej (mojej) na długo pozostanie w pamięci.

„Championy” – najlepsze wina w poszczególnych kategoriach
Wina białe wytrawneokreślenie wina, w którym, teoretycznie, cały cukier na d...
88,67 Muškát Ottonel 2020, Vinárstvo Miroslav Dudo, Słowacja
Wina białe półwytrawneokreślenie wina, w którym nie cały cukier – na drodze f... i półsłodkieokreślenie wina zawierającego sporą ilość cukru resztow...
88,67 Rizling rýnsky 2017, Château Belá, Słowacja
Wina różowe
88,33 Zweigeltrebe Roséfrancuski termin określający wino różowe, który zrobił... (...) 2020, Winery Baloun, Republika Czeska
Wina czerwone
89 Cabernet Cortis 2019, Vinařství Josef Dufek, Republika Czeska
Wina półmusujące i musujące
88,33 Sekt(niem.) wino musujące, wytw. gł. metodą tradycyjną lub m... (...) Pálffy Extra Dry(ang.) wytrawny.., Víno Nitra, Słowacja
Najlepsze w kategorii; zgłoszono ich mniej niż wymagają przepisy konkursu, więc nie otrzymały tytułu „Championów”
Wina naturalnie słodkiewino o dużej zawartości cukru naturalnego lub dodanego..
92 Rizling rýnsky 2017, Château Belá, Słowacja
Wina naturalne
88 Děvín 2014, Winery Baloun, Republika Czeska
86 Elmer 2016, Winnica Golesz, Polska
Medale dla polskich win:
Złote
91 Polaris 2018, Winnica Golesz
Srebrne
87,33 Cabernet Cortis 2018, Winnica Tomani
86,67 Geltus 2018, Winnica Płochockich
Pełne wyniki zawodów pojawią się wkrótce na stronie konkursowej