Kolejne wydanie Żółtego Przewodnika Gault&Millau wywołało sporo emocji a jego warszawska premiera zgromadziła szefów kuchni najlepszych restauracji w Polsce.
Tym razem premierowa Gala odbyła się w reprezentaycjnych wnętrzach służewieckich wyścigów. Gości witał pokaz ognia przygotowany przez Bractwo Feniksa promujące markę belgijskiego piwa klasztornego Grimbergen.
Nieoceniona Justyna Adamczyk, redaktor Naczelna Gault&Millau Polska, witała gości, a potem wraz z Marcinem Prokopem brawurowo poprowadziła Galę.
Zanim do rąk szefów kuchni i zaproszonych gości trafił Żółty Przewodnik 2016, opisujący prawie 400 najlepszych resturacji oraz ponad 200 ciekawych miejsc hotelowo/gastronomicznych, ogłoszono wyniki konkursu na najlepszych szefów kuchni mijającego roku. W najważniejszej kategorii Szef Roku zwyciężył Paweł Oszczyk szefujący w warszawskiej restauracji La Rotisserie. Pokonał on czterych pozostłych nominowanych w tej kategorii kucharzy z najlepszych restauracji w kraju:
Andrea Camastra – Restauracja Senses, Warszawa, Darek Barański – Restauracja Concept 13, Warszawa, Marcin Filipkiewicz – Restauracja Copernicus, Kraków, Adam Woźniak – Restauracja Mercato, Gdańsk.Andrea Camastra – Restauracja Senses, Warszawa, Darek Barański – Restauracja Concept 13, Warszawa, Warszawa, Marcin Filipkiewicz – Restauracja Copernicus, Kraków, Adam Woźniak – Restauracja Mercato, Gdańsk.
Pozostałe kategorie w konkursie wygrali:
Szef Kuchni Tradycyjnej: Michał Kuter, właściciel i szef kuchni w poznańskiej restauracji A Nóż Widelec,
Młody Talent: Adrian Klonowski z gdańskiej Metamorfozy,
Szef Jutra: szef kuchni stołecznego L’Enfant Terrible – Michał Bryś,
Kobieta Szef: Justyna Słupska Kartaczowska z Restauracji Aquario we Wrocławiu.
Oczywiście GALA G&M to także popis sztuki kulinarnej w wykonaniu nagrodzonych w konkursie szefów kuchni oraz tych, wyróżnionych w Żółtym Przewodniku. Dania nie tylko świetnie smakowały, ale i pięknie wyglądały. Więcej zdjęć z opisami znajdziecie w galerii pod tekstem.
Czy dostanę dodatkową czapkę? Czy utrzymam pozycję z ubiegłego roku? Czy moja restauracja znalazła uznanie krytyków i trafiła do zestawienia? Takie pytania krążyły wśród szefów kuchni – wszyscy niecierpliwie chcieli zajrzeć do nowego Żółtego Przewodnika. Wprawdzie prezes światowego Gault&Millau Côme de Chérisey pokazał przewodnik ze sceny już na początku Gali, jednak dopiero kiedy pod koniec uroczystości kelnerzy rozdali pachnące farbę drukarską egzemplarze. Lektura dla wielu była miłą niespodzianką!
Żółty Przewodnik 2016 można kupić w sieci Empik. Na ponad 600 stronach opisuje jasną stronę polskiej gastronomii. Przy pomocy czapek (odpowiednik michelenowskich gwiazdek) wyróżnia najlepsze restauracje. Krótki opis najmocniejszych stron restauracji, dane teleadresowe, zakres cen – te informacje pomagają wielbicielom dobrej kuchni w odnalezieniu najlepszych miejsc na kolację czy lunch. Dodatkowo w Przewodniku znajdziemy 100 ciekawych hoteli oraz propozycje produktów regionalnych wartych uwagi. Przewodnik nie zapomina również o winach i alkoholach.
O tym jak wygląda półka z winami w polskiej restauracji wg krytyków Gault&Millau – szerzej w następnym, 79 numerze magazynu “Czas Wina”.
zdjecia: Archiwum G&M Polska