Prestiżowa rywalizacja

1 maja w Warszawie odbędzie się finał międzynarodowego konkursu Coupe Georges Baptiste, którego głównym celem jest rywalizacja pomiędzy uczniami najlepszych szkół gastronomiczno-hotelarskich poszczególnych krajów.

 

W tym roku do Warszawy przyjadą przedstawiciele 15 krajów.

Organizatorem został Zespół Szkół Hotelarsko-Turystyczno-Gastronomicznych nr 1 w Warszawie. Ideą konkursu jest zaprezentowanie umiejętności zawodowych maître d’hôtel oraz serwisu w obecności gościa.

Uczestnicy oceniani będą pod kątem bardzo wielu zagadnień. Przedmiotem testów stanie się: znajomość enologii, sztuki kulinarnej, technik kulinarnych (wyfiletowanie ryby, krojenie mięsa, flambirowanie deseru) oraz barmaństwa (przygotowanie koktajlów). Testowana będzie również znajomość języka obcego – angielskiego lub francuskiego.

Jak zwykle więc – niech zwyciężą najlepsi!