Przepis na doskonałe przyjęcie

Mekong, czyli pierwsza restauracja należąca do rodziny Kręglickich, powstała 25 lat temu i szybko stała się prawdziwie kultowym miejscem stolicy, wyróżniającym się nie tylko egzotycznym menu, ale również europejskim poziomem obsługi i atmosferą daleko odbiegającą od peerelowskiej normy.

Dziś Agnieszka i Marcin Kręgliccy (są rodzeństwem, nie małżeństwem) żywią Warszawiaków frykasami rodem z całego świata w kilku restauracjach. Prócz tego prowadzą firmę cateringową, która m.in. przygotowała bankiet dla pięciuset osób, wydany na cześć prezydenta Baracka Obamy.

Znają się więc Kręgliccy nie tylko na prowadzeniu restauracji, ale i na przyjmowaniu gości. W nowo wydanej książce pt. Przyjęcia u Kręglickich dzielą się swoim doświadczeniem i sposobami ułatwiającymi odnalezienie się w niełatwej roli gospodarza. A jest to stresujące nie tylko wtedy, gdy podejmujemy kolacją prezydenta USA.

Przepisy w książce pogrupowane zostały w gotowe kulinarne scenariusze, stworzone z myślą o różnych okazjach towarzyskich: koktailach, imieninach, „babskich” wieczorach czy grillowaniu w ogrodzie. Nie zabrakło propozycji wigilinych i wielkanocnych.  Każdy z rozdziałów rozpoczyna się wprowadzeniem do ogólnych zasad organizacji różnych przyjęć: zasiadanych, bufetowych czy na zielonej trawce. Autorzy starają się przekonać nas, że dobra organizacja pracy i przemyślane menu to gwarancja sukcesu. Oczywiście odrobina wiedzy kulinarnej nie będzie przeszkadzać. Przepisy zaproponowane przez Kręglickich nie wymagają jednak praktyki rodem z pięciogwiazdkowej restauracji. Również dobór składników nie przyspieszy zbytnio tętna oszczędnym. W samych zaś przepisach „widać” ręce praktyków – wszystko wysmakowane, dobrze opisane i pięknie podane. Brakuje tylko propozycji doboru win do zaprezentowanych w książce dań – wystarczyło by kilka podpowiedzi dotyczących odpowiednich szczepów albo chociaż wskazówki: białe czy czerwone, wytrawneokreślenie wina, w którym, teoretycznie, cały cukier na d... czy słodkiewino o dużej zawartości cukru naturalnego lub dodanego..

Książkę Kręglickich można bez lęku sprezentować lub polecić zarówno początkującym, jak i bardziej doświadczonym szefom domowych kuchni. Któż z nas bowiem nie chciałby od czasu do czasu olśnić gości? Przyznam się, że zainspirowana przez autorów, zaczęłam już planować kolację, na której, jako jedno z ośmiu dań, podam ich grzybowe consomme, czyli klarowany wywar z podgrzybków… Być może ośmielę się, wspierana przez Przyjęcia u Kręglickich zaprosić nawet redakcyjnego kolegę Wojtka G., który, moim zdaniem już dawno powinien był wydać książkę pt: Wielkie przyjęcia w małej kuchni, czyli mistrzowskie gotowanie w M3. To też byłby bestseller!

KONKURS!!!

Zaproponuj menu pięciodaniowej kolacji marzeń i prześlij je na adres: konkurs@czaswina.pl do 26 listopada 2014 (prosimy o podawanie adresów pocztowych). Dwie najciekawsze odpowiedzi, komisja pod przewodnictwem Wojciecha Giebuty, nagrodzi książką „Przyjęcia u Kręglickich”.

 

Rozstrzygnięcie konkursu:

Pierwsze miejsce.

Przekąska: Łosoś wędzony podany ze szpinakiem i jajkami poszetowymi, z sosem ze świeżej gorczycy z miodem

Przystawka: Rolada  z kaczki z mango i szpinakiem

Zupa: Consomme z kluską królewską

Danie główne: Comber jagnięcy ze szparagami i oliwą truflową, złocista różyczka z dyni z sosem szalotkowym

Deser: Lody parfait borówkowe z bezowymi rozetkami i malinowo-lemonkowym sosem

Podane z lampką dobrego wina 🙂

Dorota Jodko

ul. Drzymały 1a/11

67-100 Nowa Sól

dorota5455@poczta.fm

Drugie Miejsce

Kolacja marzeń

1. amouse bouche:

ciabatta z ziołami podana z oliwą i octem winnym oraz sosem z żurawiny i parmezanu

2. przystawka:

świeży łosoś muśnięty wasabi i skropiony oliwą z dodatkiem kawioru i awokado

3. zupa:

rosół z makaronem naleśnikowym

4. danie główne:

polędwiczki wieprzowe marynowane w czerwonym winie ze szpinakiem polane olejem truflowym

5. deser:

szarlotka na ciepło z lodami (prosto i pysznie)

Aleksandra Kołodziej

ul. Szarych Szeregów 36/18

09-409 Płock

aleks@os.pl

Trzecie Miejsce

Witam

oto moje menu na 5 daniową kolację marzeń (fotki w załącznikach):

1. jako przystawka rolada szpinakowa z łososiem i serkiem – subtelny wstęp do uczty

2. zupa rybna z owocami morza – ostra, wyrazista, pachnąca w stylu włoskim

3. Ravioli z brokułami i krabem – zostańmy w świecie przysmaków morza

4. Sałatka z sałaty lodowej z suszonymi pomidorami, serem pleśniowym i migdałami – złammy smak owoców morza i ożywmy się nieco

5. Lekki deser z jagodami i pomarańczą – doskonałe zakończenie uczty

Przepyszne 🙂

Milena Skalska

tel. 668169328

ul. Chmielewskiego 18 c/16

70-028 Szczecin

lena1973@wp.pl

Pierwsze miejsce – Dorota Jodko
Przekąska: łosoś wędzony podany ze szpinakiem i jajkami poszetowymi, z sosem ze świeżej gorczycy z miodem. Przystawka: rolada  z kaczki z mango i szpinakiem. Zupa: consomme z kluską królewską. Danie główne: comber jagnięcy ze szparagami i oliwą truflową, złocista różyczka z dyni z sosem szalotkowym. Deser: Lody parfait borówkowe z bezowymi rozetkami i malinowo-lemonkowym sosem . Podane z lampką dobrego wina 🙂

Drugie Miejsce – Aleksandra Kołodziej
1. amouse bouche:ciabatta z ziołami podana z oliwą i octem winnym oraz sosem z żurawiny i parmezanu 2. przystawka:świeży łosoś muśnięty wasabi i skropiony oliwą z dodatkiem kawioru i awokado 3. zupa:rosół z makaronem naleśnikowym 4. danie główne:polędwiczki wieprzowe marynowane w czerwonym winie ze szpinakiem polane olejem truflowym 5. deser:szarlotka na ciepło z lodami (prosto i pysznie)


Trzecie Miejsce – Milena Skalsk
1. jako przystawka rolada szpinakowa z łososiem i serkiem – subtelny wstęp do uczty 2. zupa rybna z owocami morza – ostra, wyrazista, pachnąca w stylu włoskim 3. Ravioli z brokułami i krabem – zostańmy w świecie przysmaków morza 4. Sałatka z sałaty lodowej z suszonymi pomidorami, serem pleśniowym i migdałami – złammy smak owoców morza i ożywmy się nieco 5. Lekki deser z jagodami i pomarańczą – doskonałe zakończenie uczty

Ksiązki wyslemy pocztą! Gratulujemy!

Przyjęcia u Kręglickich
Agnieszka Kręglicka, Marcin Kręglicki
Świat Książki, Warszawa 2014 (premiera 19 listopada 2014)
cena: 44,90 zł